Ny teknik minskar ledtiderna för golvläggning

Datum: 21 Okt 2021

Vid golvläggning idag tar det minst 28 veckor innan den traditionella betongen uppfyller rätt gränsvärden för golvläggning utan att bygga in fukt. Men nu lanseras ett revolutionerande system, som gör att golvet går att lägga redan efter fyra veckor! Systemet sparar både tid och pengar och minskar samtidigt CO2-utsläppen dramatiskt.

Kapar ledtider
Byggbolag och fastighetsägare gör allt för att kapa ledtider och skynda på byggprojekten för att hålla tidsplanen.

Med denna utgångspunkt har Forbo Floorings utvecklingsavdelning och Thomas Betongs eget lab, C-Lab, under mer än ett år testat på ett nytt golv, Modul’Up och utvecklat nya recept för passande betong, Thomagolv 4 v Grön. Nu har man fått fram ett lösliggande golv som kan läggas redan en månad efter att den nyutvecklade betongen gjutits.

– Nyttan för vår gemensamma kund; byggindustrin är enorm. I och med att ledtiderna kortas från ett halvår till en månad sänks kostnaderna dramatiskt, säger Oscar Esping, teknisk doktor på Thomas Betongs och Tomas Concrete Groups lab, C-Lab.
Lägre klimatpåverkan och dessutom återbrukbart
Systemet är enkelt och bygger på att man använder en utprovad betong, Thomagolv 4 v Grön i kombination med Modul’Up, ett diffusionsöppet golv som inte behöver limmas. Golvet ligger alltså löst uppe på betongen och klarar ändå alla funktionskrav tack vare sin formbeständighet.

– Golvet är enkelt att lägga, formstabilt och tåligt. Dessutom återbrukbart då mattan kan flyttas och läggas på en ny yta och enkelt återvinnas och inga lim- eller spackelrester finns på varken matta eller betong vid eventuell utrivning, berättar Jonas Rothén, hållbarhetsansvarig på Forbo Flooring.
Samtidigt innebär de nya recepten att andelen cement reducerats och ersatts av mindre miljöpåverkande bindemedel. På så sätt minskar CO2-utsläppen med cirka 60 % i jämförelse med traditionell golvbetong.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår