Nutidens byggnader är framtidens råvarulager

Datum: 2 Maj 2019

Dagens byggmaterial ska ingå i framtida byggprojekt - och därför är det nödvändigt att hålla ett skarpt öga på hållbarhet och återvinning, anser Komproment, som nyligen lanserade två nya skärmtegelsystem för ventilerade fasadkonstruktioner.

Med två nya serier av skärmtegel, markerar tak- och fasadleverantören Komproment, att företaget har blicken vänd mot framtiden i samband med utvecklingen av nya produkter.

Serierna Pantheon och Colosseum, som tillsammans finns i 13 olika färger, har utformats för ventilerade fasadkonstruktioner och anpassats till de designmässiga önskemålen som vi har i vårt tegelälskande Norden. Samtidigt lever de upp till byggarnas stora önskemål om hållbarhet, platsoptimering och små underhållsbehov.

– För att optimera inomhusytor, försöker man att minimera tjockleken på ytterväggarna, och det kan man göra med hjälp av ventilerade fasadkonstruktioner, säger försäljningschefen på Komproment, Kim Kristensen.

– Att använda skärmtegelsystem, som Pantheon och Colosseum, ger större frihet under byggperioden. Man är inte beroende av frost- eller regnfria perioder som vid murning. Efterföljande är skärmtegel betydligt mindre underhållskrävande och man behöver t.ex. inte ersätta fogar, säger Kim Kristensen, som även påpekar att skärmtegel passar dagens arkitektoniska trender.

– Vi ser många ritningar av nya byggnader i Skandinavien med fasadbeklädnader som löper längs hela väggen och bildar tak. Skärmtegel är mycket lämpligt för konstruktioner av detta slag.

Före dåtiden
Skärmteglen finns både som mycket små och väldigt stora element. Dessutom är de, precis som många andra av skiffertaken från Komproment, på väg att bli ”cradle-to-cradle”-certifierade.

– Nutidens byggnader är framtidens råvarulager. Vi producerar inte material som ska kastas bort. Allt är utformat på ett sätt som gör det möjligt för våra efterkommande, att plocka isär produkterna och återanvända dem när dagens byggnader rivs. Vi vill visa respekt inför framtiden kring det som vi förbrukar nu, säger Kim Kristensen.

Den svarta lådan
Alla tegelsystem från Komproment förses med en ”svart låda”.

– Vi registrerar all information om använda material. Hela vägen ner till specifika typer av stål. De svarta lådorna monteras på en plats som arkitekterna har tagit med i sina ritningar. Därmed kan man enkelt hitta uppgifterna i framtiden och detta är till fördel för både miljön och ekonomin. Om råvaror kan sorteras och redovisas på detaljnivå, kan de säljas till 100 % av sitt värde. Detta innebär att byggarna som investerar i våra produkter, får en tillgång som även har ett värde vid återanvändning, säger Kim Kristensen.

Mer om produkten Fasadtegel - Tegelspån - Fasadsystem

Fasadtegel - Tegelspån - Fasadsystem

Tegelfasaderna produceras i 7 vackra färger.

Tegelspån Rimini

Tegelspån Rimini

Produktöversikt

Läs mer

Tegelspån Oslo

Tegelspån Oslo

Produktöversikt

Läs mer

Tegelspån Oslo - Slät yta
Tegelspån Faro

Tegelspån Faro

Produktöversikt

Läs mer

Tegelspån Faro - Rustik yta
Tegelspån Manchester
Tegelspån Manchester - Rustik yta
Tegelspån Chelsea

Tegelspån Chelsea

Produktöversikt

Läs mer

Tegelspån Westerwald
Tegelspån Westerwald - Rustik yta
Tegelspån Aarhus Silkesort
Tegelspån Aarhus Silkesort - Rustik yta
Tegelspån Montagesystem

Monteringsanvisningar

Läs mer

Datablad

Läs mer

Referensprojekt från Komproment

Teglmosen - Almenbolig+

Teglmosen - Almenbolig+

Nybyggnad | Albertslund | 135 Mio.Kr

Nybyggnad av radhus, kedjehus, parhus i Albertslund med 72 lägenheter på 3 vå...

Langkærparken i Aarhus

Langkærparken i Aarhus

Utv. renovering | Aarhus | 471 Mio.kr

Utv. renovering av flerbostadshus i Aarhus med 862 lägenheter på 3 våningar. ...

Uglevænget

Uglevænget

Nybyggnad | Køge | 20-25 Mio.Kr

Nybyggnad av flerbostadshus i Køge med 13 lägenheter på 2 våningar. Själva by...

Bebyggelsen Rosenhøj

Bebyggelsen Rosenhøj

Nybyggnad | Aarhus | 532,5 Mio.kr

Nybyggnad av flerbostadshus i Aarhus med 840 lägenheter på 4 våningar. Själva...

Ladda ner vår skrivbordsapp


Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...