Martins hiss gav honom större trädgård

Datum: 14 Maj 2024

Cibes Lift presenterar: 

Martins hiss blev en del av en framtidsvision.

En svår tomt och en vision om en plats där barnbarnen vill vistas om sommaren. Det var utgångspunkten för Martin Peis bygge utanför Åkerberga. Barnbarnen finns visserligen inte än, men Martin bygger en plats för framtiden. En plats att kunna bli gammal på. En drömplats, kort sagt.

Huset står på en klippa med utsikt över en liten havsvik. Kobbar och skär syns en bit ut när man står vid matbordet på andra våningen. Eller första, beroende på hur man ser det. Huset är i två plan plus källare. Men ordet källare känns fel i det här sammanhanget, snarare är det två plan i souterräng och en övervåning ovanpå det.

– Att bygga ett hus där man kan bestämma i princip exakt, hur det ska byggas. Det är ju en dröm, såklart. Så genom hela den här processen har många tankar gått fram och tillbaka, berättar Martin.

Besvärlig tomt med fin utsikt

Nu var det inte bara Martin som skulle bygga. En av Martins vänner bygger hus på samma klippa – och delar den nyanlagda infarten. Det var en del av grundidén, att de skulle bygga tillsammans, men det gjorde också att det var dubbla behov som skulle mötas. Båda husen skulle få maximal utsikt och man var måna om att de gemensamma ytorna skulle bli trevliga.

– Det här var ju en väldigt besvärlig tomt. Så vi fick förslag och hade mycket diskussion med kommunens handläggare i bygglovsprocessen om hur vi skulle bygga en infartsväg till båda husen.

Infartsvägen skapade huvudbry

I det första förslaget skulle vägen gå runt Martins hus för att nå hans huvudentré, vilket i princip tog bort hela hans trädgård och stora delar av de gemensamma ytorna.

Men efter några turer med både kommunen och byggarna blev lösningen en entré på varje sida av Martins hus. En på mittenplanet och en längst ner – mot uppfarten.

Mot ytan där kompisen har sin huvudentré har Martin nu en extra ingång, garage och laddplats för elbilen. Den övre entrén på andra sidan av huset, huvudentrén, leder in mot kök och allrum. Det gör att man nu kommer in i huset utan problem, men också att huset i princip får tre plan.

Hissen löste oväntade problem

Tanken om en hiss kom på förslag tidigt i processen, men under arbetets gång blev det tydligt att hissen löste fler krav än väntat – och dessutom utmaningen med vägen. Martins hiss går från det nedersta planet och entrén bredvid garaget, hela vägen upp till sovrummen på det översta planet. Vilket möter alla Boverket byggregler för nybyggnation; att man ska kunna ta sig in i och runt i huset med rullstol, käpp och rullator.

Grillplats och pool på framtidslistan

Vännerna har fortfarande drömmar kvar att uppfylla – och stora visioner om det som idag är en gemensam grusplan. En trevlig grillplats. Kanske en pool. Men inget av det här hade de kunnat fortsätta drömma om ifall de inte hade löst utmaningen med vägen. Det hade helt enkelt inte blivit mycket trädgård kvar att planera för. Tack vare Martins hiss stannar vägen nu vid garaget. Den tilltänkta ytan för grillplatsen och gräsmattan på sidan av Martins hus är intakta.

Elförbrukningen var ingen fråga för Martin

För Martins del var den eventuella elförbrukningen ingen stor fråga.

– Hissen är ju en relativt enkel konstruktion, det är en elmotor som driver en plattform. Så elförbrukningen är försumbar, tycker jag. Sen har jag ju satt solceller och bergvärme så jag tror att hissens elförbrukning... är inte så stor i det här fallet.

Och Martin vet vad han pratar om. Som teknisk chef på Sveriges största stålbolag sitter de tekniska aspekterna i ryggraden.

En fördel om hissen varit med från start

Det enda Martin ångrar är att de inte tog ännu mer hänsyn till hissen när de planerade det övre planet. På mittenplanet är schaktet helt i glas, vilket gör att hissen får en central roll rent estetiskt. Den är i blickfånget både när man kommer in i huset och i vyn från kök och matbord. På det övre planet är schaktet täckt av väggar på båda sidor och det enda spåret av hissen är glasdörren. Med facit i hand hade Martin kanske velat ha mer glas även på övre plan. Men det är svårt att veta på förhand när besluten ska fattas snabbt. Och Martin är nöjd ändå.

– Det blev jättefint. Framför allt att det är så mycket glas.

Det har bara hunnit gå ett par veckor sen Martin flyttade in i huset men han ser hoppfullt fram emot den första sommaren. Och hissen används mer än han trodde, redan idag.

– Alla som kommer vill prova att åka i den. Och den är ganska vacker, särskilt på kvällen när den är belyst och så där. Det är ju fint.

Se mer av Martin Pei och hans Cibes Air här!

Utforska mer om framtidens byggande i programserien Hisspitch Framtiden här!

Mer om produkten VILLAHISS CIBES AIR®

VILLAHISS CIBES AIR®

Cibes Air har en elegant, stilren och platsbesparande design som erbjuder dig en unik användarupplevelse där form och funktion harmonierar för att vägleda dina sinnen. Hisslösningen är modulär, vilket innebär att den går både snabbare och lättare att installera än en vanlig hiss. Du kan dessutom modifiera Cibes Air utifrån tre spännande designkoncept och vårt breda urval av färger och material gör det enkelt att skräddarsy hissen helt efter din personliga smak och unika stil.

• Designkoncept med trä, tyg eller metall
• Hisschakt med panoramafönster
• Intuitiv hissdesign
• Tillgänglig i 11 plattformsstorlekar

Med tidlös funktionalitet och flexibel design integreras Cibes Air sömlöst i alla typer av hem och möter behoven i modern arkitektur.

Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

VILLAHISS CIBES AIR®
VILLAHISS CIBES AIR® - Produktbroschyr
Bygg din hiss
Nedladdningar av broschyrer & ritningar

Referensprojekt från Cibes Lift AB

Team Sportia

Team Sportia

Gävle

Sandvikenhus

Sandvikenhus

Björksätra

Luleå flygplats

Luleå flygplats

Ombyggnad | Luleå | 20-40 mkr

Ombyggnad av bussterminal i Luleå. Själva byggnationen startade november 2012...

Gävle Kyrka

Gävle Kyrka

Nybyggnad | Gävle | ca 50 mkr

Nybyggnad av kyrka/missionshus som består av en byggnad i Gävle. Själva byggn...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår