Marbodals lösning för färgåtervinning sparar 300 liter färg per dag

Datum: 17 Nov 2020

Vid kökstillverkning kan material och resurser som egentligen har potential att återanvändas gå till spillo. Kökstillverkaren Marbodal använder en metod för färgåtervinning där färg kan återanvändas på köksluckor istället för att bli avfall. Detta skapar en mer miljövänlig produktion där hela 300 liter färg per dag sparas vilket bidrar till grönare kök.

Marbodal arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor och vill underlätta för sina kunder att göra miljövänliga val. En produktion som är miljösmart kan verkligen göra skillnad för miljön och skapa grönare kök. Initiativet för färgåtervinning startade som ett projekt i december 2017 med inspiration från produktionsteknikern i ytbehandling Johannes Jansson. Projektets ambition var att ta fram förbättringar på maskinen som används vid ytbehandling för att möjliggöra att all färg skulle kunna återanvändas.

Vid sprutmålning är det en stor mängd färg som inte hamnar på luckan och därmed orsakar spill. Resurser som egentligen haft potential att återanvändas har blivit avfall då det inte framtagits framgångsrika metoder för återvinning. Den återvunna spillfärgens egenskaper ändrades över tid med försämrat kvalitetsutfall och minskad tillgänglighet i maskinen.

- Funktionen fanns förberedd i maskinen sedan tidigare men har historiskt inte fungerat bra. Vi vässade maskinens egen funktion genom att återställa maskinen till grundinställning och därifrån hitta förbättringar. Vi hittade egna lösningar och byggde om vissa delar, säger Johannes om hur lösningen togs fram.

Marbodal är idag stolta över att ha tagit fram en framgångsrik metod för färgåtervinning. En metod som möjliggör att det idag återvinns cirka 300 liter färg per dag som är av samma kvalitet som ny färg. Färgåtervinningen är en klimatsmart lösning som kommer bidra till grönare kök. Hållbarhet är en viktig fråga för allt fler konsumenter, att erbjuda klimatsmarta val för köken är därför något som Marbodal värderar högt.

- Vi är mycket nöjda över vår lösning för färgåtervinning och att vi nått våra mål. Genom den sänkta förbrukningen av färg och ett minskat avfall bidrar vi till en mer miljövänlig produktion. Samtidigt har vi bibehållit både kvalitet och tillgänglighet något som vi värderar högt. Färgåtervinningen bidrar till att vi nu kan erbjuda våra konsumenter grönare kök vid köp av våra köksluckor, tillägger Johannes.

Referensprojekt från Marbodal AB

Projekt Cederhusen

Projekt Cederhusen

Nybyggnad | Stockholm | 50-100 Mkr

Stockholms första bostadskvarter i massivträ. I januari 2020 var det...

Kv Tändstickan

Kv Tändstickan

Nybyggnad | Göteborg | 500 Mkr

Nybyggnad av flerbostadshus som uppgår till 4 byggnader i Göteborg med 375 lä...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår