Laserscanning och 3d-visualisering

Datum: 27 Mar 2024

Vi utför all slags utsättning och inmätning inom bygg, anläggning & järnväg

Det blir inget byggt om inte professionella mätningsingenjörer som våra på KO Mätteknik gör sitt jobb. Varken hus, anläggningar, broar, vägar, tunnlar, ledningar eller järnvägar! Vårt jobb är att översätta digitala ritningar till verklighetens förutsättningar. Med komplett expertis inom geodetisk mätningsmetod utför vi all slags inmätning och utsättning av hus, anläggningar och järnväg. Från de enklaste mätningarna till de mest avancerade 3D-mätningarna med hjälp av avancerade mätningsinstrument.

Alltid noggrann mätning där mätpunkter ligger till grund för kartor, ritningar och upprättande av stomnät, byggnät och fixpunkter. Något som kort sagt gör det möjligt att börja bygga! Vi gör även modeller för maskinstyrning och vi genomför inmätningar för mängdreglering, projektering, kalkylarbeten. Vi använder flera olika metoder för volymberäkningar: Totalstation, GNSS, drönare eller laserskanning. Efter inmätningar levererar vi digitala ritningsunderlag och pålitliga relationshandlingar, exempelvis Autocad-filer och pdf-ritningar. Vår precisa utsättning och inmätning gör att ni såväl som övriga parter kan lita på era dokument.

För att säkerställa att det som är ritat och planerat är förankrat i varje led hos alla aktörer på en byggarbetsplats är vi med hela vägen. Från kontakt med konstruktören till dem som ska utföra jobbet.

3D Visualisering
Vi har olika typer av 3D-molntjänster som vi kan redovisa för dig som kund. Via till exempel Sketchfab kan du ta del av våra 3D-modeller* - oavsett om det är en byggarbetsplats, en väganläggning eller en annan geografisk miljö.

Utsättning hus - Detta gör vi

Vid husbygge där det finns ledningar kan det behöva ske en utsättning där de exakta koordinaterna är utmärkta. Varje typ av projekt har sina unika behov och frågeställningar och vid utsättning av hus utgår vi från kända punkter för koordinater och höjder. KO Mätteknik utför utsättning av hus med både rtk-gps och totalstation.

Den senare är en kombination av tre sorters olika instrument: Teodolit som mäter vinklar, EDM (Electronic Distance Meter) som mäter med ljus och spegelprisma samt dator. Vi ser till att våra instrument alltid levererar de senaste modellfilerna och våra mätningsingenjörer har självklart kompetens för att ta ett helhetsansvar för relationshandlingarna.
Detta erbjuder vi inom 3D-skanning

3D-skanning och mätning med laser är ett effektivt verktyg vid exempelvis projektering, konstruktion och renovering av byggnader, vägar och broar. Med lång erfarenhet erbjuder KO Mätteknik kvalificerad 3D-skanning där vi även skapar 3D-modeller* utifrån mätningarna.

3D-laserskanning har många fördelar jämfört med traditionell mätning. 3D-skanning ger mätningar med hög nivå av exakthet vilket är den främsta anledningen att vi ofta förordar skanning med laser. Tekniken minimerar fel, inte minst under projekteringsfasen, och ökar träffsäkerheten. Med 3D-skanning elimineras även behovet av ytterligare mätningar och därmed ytterligare kostnader.

*Modelleringen av byggnader sker oftast i Autodesk Revit och vi levererar i de lager ni vill ha – och även i önskad detaljnivå ni, t.ex. BSAB LOD (Level of Details) 100-300.

Läs vår broschyr här!

Kontakta oss idag för offert från en aktör inom mätteknik som tar ansvar för helheten!

Referensprojekt från KO Mätteknik AB

Separatorn 1

Separatorn 1

Nybyggnad | Huddinge | 800 Mkr

Nybyggnad av kontorshus i Huddinge. Själva byggnationen startade augusti 2022...

Nya slussen i Stockholm

Nya slussen i Stockholm

Ombyggnad | Stockholm | 3 MdKr

Ombyggnad av vägar/vatten/avlopp i Stockholm. Själva byggnationen startade ju...

Citylink

Citylink

Nybyggnad | Stockholm | 310 Mkr

Nybyggnad av el/kraftledning i Stockholm. Själva byggnationen startade maj 20...

Stockholm New Creative Business Spaces

Stockholm New Creative Business Spaces

Stockholm

Stockholm New består av sju byggnader och den mest karaktäristiska byggnaden ...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår