Kupoler för tuffa miljöer

Datum: 19 Nov 2014

Den gröna tunnelbanelinjen i Stockholm invigdes under pompa och ståt 1950, men redan 1933 kunde Stockholmarna åka spårvagn på delar av linjen. Tunnelbanan är en tuff miljö som ställer höga krav på konstruktionen och när stationsbyggnaderna på Hagsätragrenen skulle upprustas föll valet på Scanlights kupoler.

Det enorma projektet omfattade nio tunnelbanestationer som totalrenoverades och på de två stationerna Stureby och Hagsätra använde man sig av Scanlights takljuskupol.

– Till viss del var det en estetisk fråga för att få in rätt mängd ljus med rätt färgåtergivningsgrad men det var också viktigt att kupolerna var oömma och slagtåliga, berättar Arkitekt Thomas Westring.

Med 7 kvadratiska och 17 runda kupoler släppte man in det välbehövliga dagsljuset i de underjordiska miljöerna samtidigt som man fick en estetiskt tilltalande spårmiljö ovan jord.

– Stockholms Lokaltrafik ställer höga krav när det kommer till klottersanering och liknande. Tanken är att stationerna ska hålla i trettio år till och då är hållbarheten väldigt viktig. Scanlights kupoler är en klassiker på marknaden samtidigt som de uppfyllde alla våra krav.

Säkra och energieffektiva
Kupolerna levereras som standard på välisolerad sarg i polyester med u-värde 0,85 W/m2 K och glasas med 1, 2, 3 eller 4 skikt för önskad isolering.

F100 kupolerna har en stabil ram av glasfiberarmerad pvc kring kupan vilken borgar för 100 % täthet i alla väder samt ett totalt mycket lågt u-värde.

Stora och små ljusinsläpp i olika former
Vi har runda, kvadratiska och rektangulära kupoler med välvda eller pyramidformade kupor.

Det finns flera olika storlekar, även så stora som Ǿ2200 och 2200x2200 mm. Med dessa får man in riktigt mycket dagsljus per enhet. Genom att placera kupolerna i grupp fås glastakskänsla med okomplicerad konstruktion.

Det finns alltså flera möjligheter till kreativa lösningar.

Referensprojekt från Scanlight System AB

Trelleborg Museum

Trelleborg Museum

Ombyggnad | Trelleborg | 7,7 Mkr

Ombyggnad av museum som består av en byggnad i Trelleborg på 2 våningar varav...

Båghallarna

Båghallarna

Ombyggnad | Malmö | 69,5 Mkr

Ombyggnad av universitet, högskola som består av en byggnad i Malmö på ett vå...

Hus D Campus Valla

Hus D Campus Valla

Nybyggnad | Linköping | Ej officiell

Nybyggnad av bibliotek som består av en byggnad i Linköping på 8 våningar. Sj...

Rudan Parkeringshus

Rudan Parkeringshus

Nybyggnad | Solna | > 130 Mkr

Nybyggnad av parkeringshus som uppgår till 3 byggnader i Solna med 95 lägenhe...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...