HYDRA PARKING HOUSE, DANMARK

Datum: 5 Jun 2024

I Fredericia i Danmark ligger parkeringshuset Hydra Parking House och ser ut över Gammel Havn.

Hydra Parking House är på många sätt ett banbrytande bygge med nytänkande design, där EQUITONE [lunara] fibercementplatta ger byggnaden ett vackert utseende tack vare produktionsprocessen som gör varje skiva unik. I produktionsprocessen skapas det olika tryck på skivorna som lämnar efter sig ett unikt uttryck i både färg och textur.

Fibercementskivorna produceras och härdas under tryck, vilket garanterar skivorna en frost- och vattenbeständig fasad som både förhindrar fuktinträngning samt minskar risken för spridning av elden i händelse av brand. Byggnaden är därför inte bara ett estetiskt konststycke i sig själv, men också ett funktionellt initiativ inom design och bygg, i det att byggnaden är praktisk och gör sig väl i förhållande till parkering och platsoptimering i stadsmiljö och den hektiska vardagen.

För att designa och ge byggnaden ett konstnärligt uttryck blev den erkända danska bildkonstnären Kristine Roepstorff utvald. Hon har med sin förståelse och kunskap inom hantverk och konst lyckats skapa ett parkeringshus som omfamnar liv och kontraster: Där fibercementskivorna, med deras råa och opolerade fibercementyta, ger uttryck för månens mystik, så ger kopparkärlet på taket uttryck för vardagens dynamik. Syftet med kopparkärlet är att samla regnvatten, som med tiden kommer färga fasaden grön, vilket i samspel med byggnadens cirkelsektion i glasmosaik kommer att skapa en livlig, dynamisk bild av vad Hydra Parking House är; en mötesplats mellan stad och natur – en hållplats där vardagen kan parkeras, och där drömmar kan realiseras.

Byggnadstyp: Offentlig byggnad
Land: Danmark
Arkitekt: Kirstine Roepstorff
Färgkod: [lunara] LA20
Fotograf: Gio Staiano

Referensprojekt från Etex Nordic

Hydra Parking House

Hydra Parking House

Fredericia

Arkitekt: Kirstine Roepstorff.

Finger E, Københavns Lufthavn

Finger E, Københavns Lufthavn

Kastrup

Arkitekt: Vilhelm Lauritzen Architects, Zeso Architects.

Finderuphøj Hallen

Finderuphøj Hallen

Viborg

Arkitekt: QAUTTRO arkitekter.

Barnehage i Tjøme

Barnehage i Tjøme

Tjome

Arkitekt: INCUBE Architecture, Oslo, Norwegen.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår