Hur mycket energi kostar det per år att hålla en skolklass frisk?

Datum: 19 Jun 2019I exemplet ska det visas att en skolklass på 28 personer kan försörjas med frisk luft från ett Airmaster AM 1000 ventilationsaggregat. Med 200 skoldagar om året kommer detta aggregat bara att använda omkring 200 kWh per år på att ventilera rummet.

Med andra ord så kan ett ventilationsaggregat från Airmaster ge ett hälsosamt och bra inomhusklimat för en hel skolklass med en strömförbrukning på endast 1 kWh om dagen!

Något annat som också är intressant att titta närmare på, är värmeåtervinningen. Hur mycket energi ventilationsaggregatet återvinner genom värmeväxlaren. Den höga värmeåtervinningen medför att aggregatet återvinner över 20 gånger så mycket energi som det använder för att byta ut den gamla luften i rummet med ny frisk luft utifrån.

Ovannämnda exempel är beräknat utifrån en genomsnittlig luftmängd på 760 m3/h, vilket svarar till en genomsnittlig drift på 80% av aggregatets nominella max. prestanda. Faktorer som rumstemperatur, tilluftstemperatur och mönster för avsedd användning kan påverka resultatet av beräkningen.

I det här exemplet går aggregatet från kl. 8 till 16 med en konstant luftmängd, men det behöver det nödvändigtvis inte göra i verkligheten. Med behovsstyrning går ventilationsaggregatet bara när det behövs. Ventilationsaggregatet kan t.ex. vara styrt av en CO2-givare eller en närvarogivare.

Hur mycket energi ett Airmaster ventilationsaggregat har behov av för att ge ett konstant och behagligt inomhusklimat kan du räkna ut på: www.airmaster.se/energikalkylator.

Om du ska projektera och börjar med att ta reda på vilket/vilka aggregat som kan passa till projektet så kan du använda dig av denna ventilationskalkylator för att få ett lösningsförslag. Du är naturligtvis också välkommen att kontakta oss.

Mer om produkten AM 1000

AM 1000

Effektiv, decentral ventilation till t.ex. skolor och andra större lokaler.

AM 1000 ventilationsaggregatet är konstruerat för lokaler med stor belastning som t.ex. klassrum, men kan användas var som helst där det är behov för ett bra inomhusklimat. AM 1000 lever upp till tidens krav om luftkvalitet och låg ljudnivå, i praxis betyder det ca. 950 m3/h och 30 dB(A) från ventilationsaggregatet. Samtidig har AM 1000 en värmeåtervinning på över 80% och tillsammans med en låg strömförbrukning, svarande till ett SFP-värde på ca. 700 J/m3, är AM 1000 en särdeles energieffektiv och tyst ventilationslösning.

Broschyrer för nedladdning

Läs mer

Manualer / Installationsanvisningar

Läs mer

Datablad för nedladdning

Läs mer

Måttskisser (PDF & DWG)

Läs mer

INTELLIGENTA 3D BIM OBJEKT

INTELLIGENTA 3D BIM OBJEKT

intelligenta modeller, där du med ett klick kan rita ventilationskanaler frå...

Läs mer

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår