Hammerglass STOLPFRI

Datum: 10 Jun 2024

300 GÅNGER STARKARE ÄN GLAS OCH FORMAD FÖR FRAMTIDENS KRAV.

Det började med en förfrågan som få andra skulle våga ge sig på. Det slutade med ett stycke innovativ infrastrukturhistoria med möjlighet att förändra framtiden.

Utvecklingsprocessen för att kunna producera skärmar till denna innovativa konstruktion möjliggjordes genom Hammerglass 20-åriga historia. Två decenniers erfarenhet av att designa och tillverka kundspecifika, högpresterande glaslösningar.

Låt oss presentera STOLPFRI – en unik design som ritar om kartan för bullerskydd. Allt tillverkat och levererat till Förbifart Stockholm, Trafikverkets största infrastrukturprojekt någonsin. Designat av arkitekterna Mats Broman och Richard Rotstein.

VAD INNEBÄR SYSTEMET STOLPFRI?
Skärmlösningen utgörs av en transparent bullerskyddskonstruktion med Hammerglass-skivor i upp till 5,60 meters höjd, fri från bärande stålstolpar. Att skärmen är transparent går i linje med Hammerglass filosofi om att skapa infrastruktur som bidrar till både trygghet och trivsel. STOLPFRI stabiliseras genom en vertikal bockning om 90 grader som sedan ansluts till nästa skiva med Fixpoints. Den bockade delen av varje sektion är monterad i en styv stålvinkel som i sin tur är bultad på sitt fundament. För installation på bro, på stödmur eller i mark vid både väg och järnväg.

FUNKTION & DESIGN
Hammerglass vanligaste skivtjocklek för bullerskärmar är 12 mm, och denna dimension ger en ljudreduktion på 34 dBRw. Det är samma reduktion som hos konventionellt glas, men med den stora fördelen att Hammerglass väger ungefär hälften av motsvarigheten i glas – och dessutom är i det närmaste okrossbart. Den låga vikten innebär både minskade påfrestningar och betydligt enklare montage.

Den totala ljudupplevelsen påverkas av designen. Den breda, vertikala bockningen på 50 cm på varje sektion riktas mot trafiken och blir en mycket effektiv ljudblockerare, trafikbullret reflekteras tillbaka till trafikmiljön där ljudvågorna slås sönder och reduceras.
UPPDRAGET
Hammerglass AB har tillverkat och monterat 3,5 km bullerskärm till Hjulsta-delen av Förbifart Stockholm.
STOLPFRI är både CE-märkt och EPD-deklarerad,

Så här är skärmen konstruerad

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår