Göteborgs Centralstation

Sveriges äldsta järnvägsstation har fått nytt tak

Sveriges äldsta järnvägsstation har skaffat sig en ny ”hatt”. Under den gångna vintern har det anrika gamla stationshuset i Göteborg fått en helt ny takbeklädnad i fjälltäckt titanzink.

Järnvägsstationen i Göteborg invigdes 1858 och byggdes då för Västra stambanan efter ritningar av järnvägsarkitekt Adolf Wilhelm Edelsvärd. Efter att ha stått emot vädrets makter, eldsvådor och slitage i mer än 150 år var stationstaket i rejält behov av renovering. Några av takdelarna har återuppbyggts efter en brand som härjade stationshuset 1923, men delar av det högra takskeppet var kvar sedan byggnaden uppfördes. Jobbet, som har utförts av medlemsföretaget Göteborgs förenade plåtslageri, har varit ett äkta hantverksarbete med många speciallösningar.

– Taket var i stort behov av renovering. Vi  fick till exempel börja med att plocka ner takryttarna i bitar och reparera, blästra och måla om dem, berättar Ronny Jensson, som tillsammans med Lars Olofsson äger och driver Göteborgs förenade plåtslageri, som grundades 1873 och därmed har nästan lika många år på nacken som stationshuset.

Förutom arbetet med takryttarna har de restaurerat takträet, monterat ner alla smidesdetaljer och renoverat dessa samt lagt det nya taket i titanzink från Rheinzink. Ett arbete som tog totalt fyra månader med i snitt fem man på plats.


Text: Karin Cederonius i Plåt & Vent Magasinet #8 2013
Foto: Tomas Skagerlind

Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Inblandade företag

Takcentrum Sverige AB

När Sveriges äldsta järnvägsstation, det anrika stationshuset i Göteborg skulle renoveras, valde beställaren vår högkvalitativa underlagspapp YAP Superfelt.

Foto: Tomas Skagerlind och Ronny Jensson


Relaterade projekt

Åkersberga station och båthamnsvägen byggs om

Åkersberga station och båthamnsvägen byggs om

Nybyggnad | Österåker | 56 Mkr

Nybyggnad av centralstation i Österåker. Själva byggnationen startade januari...


Älvsjö resecentrum

Älvsjö resecentrum

Nybyggnad | Stockholm | 150,0 Mkr

Nybyggnad av centralstation i Stockholm. Själva byggnationen startade septemb...

Arlanda Express

Arlanda Express

Ombyggnad | Sigtuna | 1-1,5 mkr

Ombyggnad av centralstation i Sigtuna. Själva byggnationen startade oktober 2...


Centralstationen

Centralstationen

Ombyggnad | Stockholm | > 100 Mkr

Ombyggnad av centralstation som består av en byggnad i Stockholm. Själva bygg...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår