Få direkt solljus utan bländning och överhettning

Datum: 2 Dec 2019

Dagsljusstandarden SS-EN 17037:2018 innehåller information om hur man använder dagsljus samt hur man kan begränsa bländning. De viktigaste kriterierna i dagsljusstandarden är:
  • Dagsljus: Mängden dagsljus ska vara minst 300 lux på 50 procent av rummets yta under 50 procent av året.
  • Utblick: Det måste vara utblick till landskapsvyer. Ännu bättre om det är utsyn till både landskap, himmel och jord.
  • Direkt sol: Det måste finnas 90 minuter med solljus i bostäder, skolor och sjukhus per dag mellan 1 februari och 21 mars.
  • Bländning: Sannolikheten för bländning bör inte överstiga 5 procent av uppehållstiden i kontorslokaler.
Varför är direkt solljus viktigt?
Direkt solljus är bra för vårt välbefinnande och vår trivsel.

“Forskning visar till exempel på att direkt solljus i sjukhusrum påverkar återhätmningen hos patienter med hjärtattack. Nyligen genomförda studier visar även att både solljus och dagsljus i det visuella spektrumet, även genom ett fönster, påverkar bakterietillväxten i byggnader och därmed bidrar till ett bra inomhusklimat, säger Lea Kirstein, teknisk rådgivare på VELUX Commercial.

Vilka är fördelarna med direkt solljus?
Skuggor från tex byggnader, staket, träd eller liknande påverkar sällan ljusinsläpp via takljusmoduler. “Takljusmoduler kan bidra till ett bra och väl upplyst rum med djup dagsljusfördelning. Samtidigt tillåter en väl genomtänkt placering av takljusmoduler att man medvetet kan kontrollera solljuset och därmed undvika bländning. På detta sätt kan man fortsätta att uppnå en effektiv och spännande solljusdesign i byggnaden”, säger Lea Kirstein.


Direkt solljus skapar välbefinnande och trivsel. Här är VELUX takljusmoduler i Kv Davida i Malmö.

Hur undviker man bländning och överhettning?
Genom dynamisk energi- och ljusstyrning kan man i förväg undvika bländning och överhettning. Energi-och ljusstyrning kan innebära allt från rullgardiner, naturlig ventilation och nattkylning. En gardin med god ljusdiffusion eliminerar bländning utan att skapa dåliga ljusförhållanden. Naturlig ventilation via takljusmoduler skapar en skorstenseffekt som effektivt tar bort varm och fuktig luft från byggnaden.

Det är viktigt att komma ihåg att soluppvärmd överhettning i byggnader främst är ett problem under några veckor/ månader per år i de nordiska länderna.

”Goda dagsljusförhållande är en del av designen. Takljusmodulernas placering och utformning bör utformas enligt vinterförhållanden, där vi söker solljus och dagsljus. Under varma perioder är takljusmoduler ett effektivt sätt för nattkylning och den fuktiga och varma CO2-innehållande luften kan effektivt ventileras”, säger Lea Kirstein.

Har du frågor om den nya dagsljusstandarden? VELUX Commercial är redo att svara på dina frågor om den nya dagsljusstandarden. Vi erbjuder presentationer gällande dagsljusstandarden och VELUX Daylight Visualizer.

Kontakta VELUX Commercial för support.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår