Epiroc

Epiroc är en vital del av ett hållbart samhälle och en global produktivitetspartner för gruv- och infrastrukturkunder.

Med banbrytande teknologi utvecklar och tillhandahåller Epiroc innovativ och säker utrustning som borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning och verktyg för ovanjords- och underjordsapplikationer. Bolaget erbjuder också förstklassig service och annan eftermarknadssupport samt lösningar för automation, digitalisering och elektrifiering. Epiroc har sitt säte i Stockholm, hade intäkter på 36 miljarder kronor under 2020, och har 14 000 passionerade medarbetare som stödjer och samarbetar med kunder i över 150 länder.
Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Inblandade företag

WOPIO AB

2014 installerade Avesta Park & Trädgårdsservice AB sex stycken SlowStop typ 2 för att skydda en tank med argon från att bli påkörd på gården hos, vad som då var, Atlas Copco. Argongasen är vital för driften av anläggningen och förutom produktionsstopp vid avbrott eller skada på anläggningen, så innebär läckande gas en direkt fara för de som vistas i närheten

Vi frågar Patrik Wisell, Fastighets- och brandskyddskoordinator om hur projektet gick till.
Hur såg projektbeskrivningen ut, för drygt sju år sedan? Kommer du ihåg det?

– Absolut! Vi hade precis byggt klart en ny expansionsanläggning där vi omvandlar argon från flytande form till den skyddsgas vi använder vid sintring i produktionsanläggningen. Vi insåg att vi behövde skydda den känsliga utrustningen ute på gården från påkörning. Där färdas både godstruckar och även den del personbilar – och så har vi ju snöröjningen som innebär extra trafik med tunga fordon under vinterhalvåret.

Det var aldrig aktuellt med ett vanligt vägräcke?
– Vi tittade på det, men det fanns få räcken som var testade för påkörning på detta vis. Det är för oss väldigt viktigt att ha rätt skydd när det är en så vital del av vår produktion som vi vill skydda. En annan viktig del i kravställningen var att vi ville ha lätt att komma åt tanken, både vad gäller kranar och kontrolldon, men också med slang vid påfyllning.

Varför valde ni SlowStop?
– Vi tittade på flera olika alternativ, och i jämförelse med enklare plåtpollare är SlowStop något dyrare. Däremot är SlowStop noga testat och särskilt designat för uppgiften. Den lite högre prislappen är direkt motiverad av stoppkraften som erbjuds och vi ser också en reell besparing i reparationskostnader, då SlowStop faktiskt inte skadar underlaget vid påkörning. Att investera våra pengar smart i långsiktigt hållbara lösningar är en strategi sedan länge.


Produktkopplingar

SlowStop – energiabsorberande påkörningsskydd

Den patenterade återfjädrande pollaren SlowStop är marknadens starkaste golvmonterade påkörningsskydd.


Relaterade projekt

Aitikgruvan

Aitikgruvan

Nybyggnad | Gällivare | 1150,0 Mkr

Nybyggnad av malm- och gruvindustri i Gällivare. Själva byggnationen startade...


Boliden Garpenberg

Boliden Garpenberg

Nybyggnad | Hedemora | Ej officiell

Nybyggnad av malm- och gruvindustri i Hedemora. Själva byggnationen startade ...

Kankbergsgruvan

Kankbergsgruvan

Sanering | Skellefteå | Ej officiell

Sanering av malm- och gruvindustri i Skellefteå. Själva byggnationen startade...

Kaunisvaaragruvan

Kaunisvaaragruvan

Nybyggnad | Pajala | Ej officiell

Nybyggnad av malm- och gruvindustri i Pajala. Själva byggnationen startade ma...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår