Energikrävande pappersbruk sedan 1740

Datum: 30 Maj 2023

Pappersbruk är energikrävande och påverkas mycket av elpriserna på marknaden. Därför har Arctic Paper Grycksbo skaffat sitt eget solkraftverk.

Grycksbo tillverkar Arctic Paper finpapper och förpackningspapper. Här har man bedrivit pappersbruk sedan 1740 och hade bland annat Sveriges andra pappersmaskin en gång i tiden. Och man vill fortsätta att vara innovativa och ligga i teknikens framkant.

Som ett led i sin 4P-strategi (paper, pulp, packaging, power) har man installerat en egen solcellsanläggning på ett av sina outnyttjade tak. Anläggningen producerar 499 000 kWh/år, vilket bara är en mindre del av den energi som Arctic Paper Grycksbo förbrukar i sin produktion. Man ser investeringen som ett första steg i satsningen på grön energi och ser möjligheter i att installera fler anläggningar på tak och mark framöver.

Magnus Nerpin som är produktionschef på Arctic Paper Grycksbo berättar mer om hur man kom fram till att man skulle satsa på solenergi, varför man valde EnergiEngagemang och hur förverkligandet av planerna har gått.

Totalt 700 000 ton grafiskt papper rullar ut från Arctic Papers tre bruk i Sverige och Polen varje år. För att producera det krävs energi, mycket energi, något som har fått koncernen att de senaste åren ge sig in i energibranschen.

– Vi har sedan tidigare affärsområdena papper, massa och förpackningar, men nu har vi även affärsområdet Power, säger Daniel Bergkvist.

Redan idag står affärsområdet Power för cirka en procent av Arctic Papers omsättning, men målet är betydligt högre.

– År 2030 ska vi ha noll utsläpp av koldioxid, och energiproduktion ska stå för närmare 7 procent av koncernens omsättning. Energipriserna ökar och vi ser att vi dels kan göra en bra affär genom att äga vår egen energiproduktion, men även genom att erbjuda marknaden grön, hållbar energi.

Satsar mer på både sol-, vind- och vattenkraft
Redan idag har Arctic Paper energiproduktion via ångturbiner och vattenkraft. Tanken framöver är dock att satsa mer på både sol- och vindkraft, och sedan tidigare finns en solkraftsanläggning på det polska bruket som motsvarar en energiproduktion på 1 000 000 kWh. Men mer ska det bli.

– Målet är att bygga solkraftverk som tillsammans ska producera 40 000 000 kWh per år.

Som ett steg i den riktningen har Arctic Paper i sommar invigt en solcellsanläggning på ett tak på pappersbruket i Grycksbo i Dalarna.

– Vi har en mycket duktig produktionsingenjör där som heter Anders Lundqvist som tog initiativ till den här anläggningen.

Och så här långt är Daniel Bergkvist mycket nöjd med både installationen och satsningen i sin helhet.

– EnergiEngagemang som är vår leverantör har gjort ett fantastiskt jobb, framförallt var det en väldigt enkel och smidig installation. Och fort gick det.

Producerat över budget ända sedan start
Den soliga sommaren har gjort att anläggningen i Grycksbo har producerat över budget ända sedan start, och Daniel Bergkvist ser inga ekonomiska tveksamheter i de här ändå ganska stora investeringarna.

– De höga elpriserna vi har haft i sommar har visat att solcellsanläggningar är en god investering som är här för att stanna. Vår solcellssatsning är en betydande del av vår framtida energistrategi och en viktig del i vår energimix.

Den storskaliga satsningen på energiproduktion beräknas också höja värdet på hela bolaget.

– Dels minimerar vi den risk det innebär att vara beroende av andra energibolag, dels bygger vi en helt ny tillgångsportfölj som kommer att betinga ett betydande värde i koncernen. Jag har goda förhoppningar att det här kommer att vara en väldigt bra affär för våra aktieägare.

Arctic Paper är heller inte ensamma om att satsa på solenergi. Daniel Clavering är projektledarchef på solcellsföretaget EnergiEngagemang som har projekterat och byggt Arctic Papers solcellsanläggning:

– Vi ser att intresset för solenergi från större tillverkande industri har ökat markant sista året. Anledningarna är många. Den största fördelen är naturligtvis att du får en lägre elräkning och bättre kontroll på elkostnaderna i tillverkningen. Med egna solcellsanläggningar uppe på taken visar företagen även att de aktivt är med och bidrar till energiomställningen. Dessutom bidrar all form av ny kraftproduktion att vi får ett stabilare elsystem.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår