Emporias takpark bland de största i världen

Datum: 12 Nov 2012

Takparken på Emporia är med sina 27 000 m2 bland de tio största i världen.

Få har väl missat att Öresundsregionen är inne i en expansiv fas. Just nu märks denna utvidgning kanske som tydligast i stadsdelen Hyllie i södra Malmö. Det byggs för fullt i området, som för bara något år sedan i princip endast hade ett vattentorn. Under de senaste åren har landmärken som Malmö Arena och Citytunneln med station Hyllie färdigställts, och nyligen så öppnade det senaste tillskottet till regionen, shoppingcentret Emporia som blir främst i Skandinavien med ca. 200 butiker och spektakulär arkitektur.

Det kanske mest iögonfallande med Emporia – i alla fall från ovan – blir den 27 000 kvadratmeter stora takparken. Det motsvarar ungefär fyra fotbollsplaner och med den storleken kvalar den in på topp 10-listan över världens största takparker. Det gröna taket har vart en del i det målmedvetna arbetet med ekologi och miljöpåverkan och är en bidragande faktor till att Emporia blir det första shoppingcentret i Sverige som miljöcertifieras enligt BREEAM, vilket är en världsledande metod för miljöcertifiering av hållbart byggande.

Takparken är dessutom något utöver det vanliga. Arkitekten Gert Wingårdh har designat ett grönskande landskap där ventilationsutrustning och annan teknik göms i artificiella kullar, vilket skapar en böljande takpark med över 50 olika arter. Detta gör att takparken är något alldeles extra och skiljer sig från klassiska gröna tak, vilka primärt består av platta ytor med sedummattor. Torgny Henriksson från företaget Byggros – som har levererat systemlösningar och växtlighet till takparken – berättar att taklandskapet utformats för att tillgodose den biologiska mångfalden genom att det anlagts varierande former av grönytor med sedum, perenner, gräs och träd. Taket består totalt av över 30 000 växter.

Referensprojekt från bg Byggros AB

Emporia

Emporia

Nybyggnad | Malmö | 3,5 mdr kr

Nybyggnad av affärshus som uppgår till 4 byggnader i Malmö med 117 lägenheter...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår