Behovsstyrning med TVOC-givare

Datum: 31 Mar 2021

Forskning visar att det inte bara är CO2-koncentrationen som orsakar koncentrationsbesvär, obehag och liknande. Andra gaser, som till exempel etanol, aceton, ättiksyra, metanol och acetaldehyd – med andra ord, så kallade VOC’er (Volatile Organic Compounds) – har också en väsentlig påverkan. VOC’ är lättflyktiga organiska ämnen som kan bildas av handsprit, rengöringsmedel, byggnadsmaterial, möbler, mattor, arbetsprocesser, kosmetika mv.

Luftkvaliteten är väldigt viktig för Airmaster, därför har vi forskat i hur man kan styra ventilationen efter flera parametrar än CO2. Den här forskningen som bland annat har involverat Teknologiske Institut i Danmark och test på två skolor, har nu blivit en produktlansering; Behovsstyrning med TVOC-givare

Erik Bjørn, Head of Technology & Innovation hos Airmaster berättar mer om den här nya behovsstyrningen med TVOC och varför luftkvaliteten blev bättre på Vestre skolan i Danmark efter att rengöringsrutinerna blev ändrade.När är TVOC relevant?

TVOC-styrning är relevant i situationer där mänsklig kroppsaktivitet inte är den enda orsaken till dålig luftkvalitet.

Några exempel kan vara:
  • I lokaler med hög förekomst av hobbyprodukter. Leksaker, kuddar och liknande till exempel i lekrum på dagis
  • Vid hantering av kemikalier som handsprit, parfym och rengöringsmedel, eller vid processer där det ingår till exempel lim eller målning.
  • I skrivarutrymmen och liknande
  • Byggnadsmaterial och inventarier kan avge VOC’er, vilket kan ha betydelse i lokaler som har låg personbelastning men är fyllda av material som avger VOC
Ytterligare information om behovsstyrning med TVOC-givare:
https://www.airmaster.se/produkter/styrning-och-manoevrering/tvoc-givare/

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår