Alphyddan

Teglet sprack, fönstren var undermåliga och det upptäcktes brister i konstruktionen. De två höghusen i bostadsområdet Alphyddan behövde genomgå en renovering. Idag står de båda husen klara med ny fasad, nya fönster och energieffektiv isolering. ”Nu är det behaglig temperatur i lägenheterna och vi hör inte tåget som passerar förbi längre”, kommenterar Björn Sjölund, som bott i ett av husen sedan 1989.

Bostadsområdet Alphyddan är populärt. Så populärt att flera av hyresgästerna har bott kvar sedan huset byggdes på 1960-talet. Men för några år sedan upptäcktes brister. Teglet börja spricka och lägenheterna på översta våningen var ständigt kalla under vinterhalvåret. Energiräkningarna var höga och ljud från utsidan störde inomhusmiljön. Björn Sjölund sitter med i Bostadsrättsföreningen.
Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Inblandade företag

Rockwool AB

Projektledare Thomas Nilsson hos huvudentreprenören Sehedtresson AB, berättar att isoleringen har spelat en huvudroll vid renoveringen. Fasaden på de båda byggnaderna har tilläggsisolerats med ROCKWOOL Skalmursskiva 120 mm. ”Vi ville ha in så mycket isolering som möjsligt för att få en god isolering mot värme, kyla och ljud”, förklarar Thomas. ”Tack vare den tjocka isoleringen kunde vi också ha minsta möjliga bredd på teglet”, fortsätter han.

De gamla fönstren byttes samtidigt ut mot 3-glas. Något som, tillsammans med isoleringen, har bidragit till en bättre inomhusmiljö för de boende. ”Ljudisoleringen är märkbart bättre. Nu hör vi inte tågen från Saltsjöbanan längre”, kommenterar Björn Sjölund.

Bostadsrättsföreningen ville dessutom ha ett oorganiskt material som kunde minska köldbryggorna runt fönstren ”Där bedömde vi att REDAir LINK var det bästa alternativet”, kommenterar Björn. Ett val som även Thomas Nilsson är nöjd med. ”Vi uppskattade REDAir LINK, som var snabbt och effektivt att installera. Med tanke på att platsen för bygget var trång blev en effektiv installation väldigt viktigt”, säger han.

Vid renoveringen användes ROCKWOOLS Skalmursskiva, perfekt för isolering av ytterväggar, mellan tät stomme och fasadsten. Passar för såväl befintliga som nya ventilerade ytterväggar.


Produktkopplingar

Isolering av vägg

Isolering av vägg ger skydd mot brand och ljud men framförallt håller den värmen inne i byggnaden. ROCKWOOL ti ...


Relaterade projekt

280 studentlägenheter

280 studentlägenheter

Nybyggnad | Stockholm | 50-100 mkr

Nybyggnad av flerbostadshus i Stockholm med 280 lägenheter. Själva byggnation...

79&Park

79&Park

Nybyggnad | Stockholm | 400-500 Mkr

Nybyggnad av flerbostadshus som består av en byggnad i Stockholm med 168 läge...

Akelius

Akelius

Utv. renovering | Rönninge | 50-70 mkr

Utv. renovering av flerbostadshus som uppgår till 3 byggnader i Salem med 720...

Äldreboende

Äldreboende

Nybyggnad | Kungälv | ca 155 mkr

Nybyggnad av flerbostadshus som uppgår till 2 byggnader i Kungälv med 110 läg...