VITRA Design Museum

Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Inblandade företag

JUNG

Vitra AG, ett schweiziskt företag, utvecklar designmöbler och inredningskoncept med målet att förbättra kvaliteten i hemmet och på kontoret. En kärlek till former är också uppenbar i Vitra Design Museum i Weil am Rhein, ett av världens mest kända designmuseer. Möbler och inredning av industridesigners som Charles och Ray Eames, Alvar Aalto, Verner Panton och Dieter Rams visas här i växlande utställningar. Utställningarnas exklusivitet återspeglas också i arkitekturen hos varje av företagets enskilda byggnader.

Grundat som en oberoende stiftelse är Vitra Design Museum dedikerat till att forska om och sprida design och arkitektur. Frank Gehry designade Vitra Design Museums huvudbyggnad i en dekonstruktivistisk stil 1989. Byggnadens grundläggande geometriska, kubiska former, som verkar upplösas och sprängas isär, är karakteristiska för denna stil. Med sina vita putsade väggar liknar museet en skulptur. Det är också en nytolkning av "den vita kuben". Idén bakom var att visa upp konstverken men hålla utställningsarkitekturen i bakgrunden och undvika en interaktion mellan de två.

VitraHaus och Vitra flaggskeppsbutik färdigställdes 2012. Byggnaden inrymmer också VitraHaus Café, Museumsbutik och rådgivningsrum. Besökare kan hitta inspiration för sin egen privata inredning här. Utifrån ser VitraHaus med sina tolv gavlar, designade av den schweiziska arkitektbyrån Herzog & de Meuron, ut som ett arketypiskt hus. Dess pentagonala sadeltak varierar i storlek och – enligt konceptet "domestic sale" – framkallar en boendemiljö som är bekant för besökare.

Trots sin imponerande yta på cirka 22 000 m² verkar den nya fabriksbyggnaden, färdigställd 2012, sväva ovanför marken. Detta beror delvis på byggnadens fasad av korrugerade akrylpaneler, som designades av det japanska arkitektkontoret SANAA. Dess speciella Perspex-beläggning ger den dess flytande form. Fabriksbyggnadens fasad består av 150 kvadratmeter individuella plattor fastsatta på aluminiumramar och upphängda på betongväggen. Panelerna värms upp för att korrugeras.

Vitra Design Museum, VitraHaus och Vitra fabriksbyggnad är alla utrustade med JUNG KNX-teknologi. Facility Pilot Server är den centrala enheten för att kontrollera och visualisera byggnadens teknologi. Den centrala KNX-servern, med sin helt integrerade Facility Pilot-version, kan nätverka funktionerna i enskilda rum och dörrkommunikationssystemet, bland annat. Användare kan styra byggnadens teknologi när som helst, var de än befinner sig, genom monitorn, en laptop eller med hjälp av Facility Pilot-appen på en smartphone eller surfplatta. Vitras mycket höga designstandarder återspeglas också i deras beslut att installera JUNG klassiska LS 990-strömbrytare i vitt. Deras rena linjer har representerat ren elegans och tidlös design i över fyrtio år.


Produktkopplingar

KNX

Vitra AG, ett schweiziskt företag, utvecklar designmöbler och inredningskoncept med målet att förbättra kva ...


Relaterade projekt

Boden Försvarsmuseum

Boden Försvarsmuseum

Ombyggnad | Boden | 31,0 Mkr

Ombyggnad av museum som uppgår till 2 byggnader i Boden på 5 våningar. Själva...

Ikea Museum

Ikea Museum

Ombyggnad | Älmhult | 75-100 mkr

Ombyggnad av museum som består av en byggnad i Älmhult. Själva byggnationen s...

Nationalmuseum, Stockholm

Nationalmuseum, Stockholm

Ombyggnad | Stockholm | 725 mkr

Ombyggnad av museum som består av en byggnad i Stockholm. Själva byggnationen...


SERLACHIUS MUSEO

SERLACHIUS MUSEO

Mänttä

Det finns två Serlachiusmuseer: Gösta konstmuseum och Gustafs museum som berä...


Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår