Vi levererade en bro åt älgarna och deras vänner

Datum: 26 Feb 2020

Vid bygget av en helt ny väg, RV 51 mellan Kvarntorp och Svennevad söder om Örebro byggdes det också en övergång för vilda djur, en så kallad faunabro. När det byggs viltstängsel längs vägarna skärmar det av naturen och kan göra så att vilt inte har någon möjlighet att passera över vägen. Detta har Trafikverket försökt att motverka genom att bygga passager för viltet över vägen.

Faunabron som byggdes strax sydväst om Pålsboda blev färdigställd i december 2019 har en spännvidd om 15,72 meter och en topplängd på 21,61 meter. Gabionmuren är 11 meter hög och 50 meter lång och skärmar på sidorna dämpar ljud och ljus.

I januari 2020 kom det till vår kännedom att hjortar nu har invigt bron genom att besöka sina artfränder på andra sidan den nybyggda vägen.

Rörbroar och valvbågar av stålplåt har en mycket kort byggtid och en mindre klimatpåverkan än andra alternativ. F-panelen är en attraktiv mönsterskyddad gabion som huvudsakligen används till stödmurar. Framsidan på en F-panel består av ett stålnät som går att få i olika dimensioner, allt beroende på projektet.

  • Beställare: Trafikverket
  • Konstruktör: Sweco
  • Entreprenör: NCC
  • Brotyp: Valvbåge SuperCor placerad på plastgjutna betongfundament
  • Stödmur: Gabioner typ F-panel av rostfritt stål
  • Jordarmering: Geonät Secugrid
Kontakta oss för mer info eller rådgivning för ert projekt: info@fla.se eller 026-420 18 00.

Mer om produkten Rörbroar

Rörbroar

Broar och trummor är en viktig del av vägnätet. Underhåll av vägnätet och broar äter en stor del av budgeten för Trafikverket och intresset att hitta underhållsfria och förmånliga lösningar blir allt viktigare. Det är även minst lika viktigt att lösningarna passar väl in i naturen och ger ett lågt koldioxidavtryck på miljön. I Sverige finns tusentals rörbroar under såväl våra mest trafikerade vägar som under små skogsbilsvägar, som alla har gemensamt att det är så gott som underhållsfria och uppfyller sitt ändamål. Under en tid sågs de som ”fattigmansbroar”, men i och med ett större miljö- och kostnadstänk och nya starkare stålprofiler har rörbroar blivit allt mer konkurrenskraftiga.

MP200

Läs mer

TC (trenchcoat)

Läs mer

MP200 Plus

Läs mer

MP200flange

Läs mer

LinerPlate

Läs mer

Här finner du beskrivande texter för nedladdning

Läs mer

Referensprojekt från FLA Geoprodukter

Solberga Köpcentrum

Solberga Köpcentrum

Tillbyggnad | Strängnäs | 50,0 Mkr

Tillbyggnad av affärshus som består av en byggnad i Strängnäs. Själva byggnat...

Stingtorpet

Stingtorpet

Tillbyggnad | Heby | 229 mkr

Tillbyggnad av markanläggning i Heby. Själva byggnationen startade april 2014...

Atleverken

Atleverken

Nybyggnad | Örebro | 56 mkr

Nybyggnad av dammanläggning som består av en byggnad i Örebro. Själva byggnat...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår