Vad händer om det börjar brinna i grannens lägenhet?

Datum: 15 Maj 2018

Nya bostadsrätter i flerfamiljshus marknadsförs ofta med sparsmakad rekvisita. Men boendet ska inta bara vara en snygg investering med ekonomisk potential. Det ska också vara en trygg investering för liv och lösöre. Men brandsäkrade ventilationslösningar, står än så länge inte högst upp på listan av säljargument. Men det vill Hagab ändra på genom saklig information till bostadsrättsföreningar.

Att bostadsrättsföreningen Yasuragi på Kålgården i Jönköping, har fått stadsbyggnadspriset för god arkitektur vet många, men det genomtänkta brandskyddet är mindre känt bland de boende. Här har Hagabs backströmningsskydd BASIC monterats som förhindrar att brandgaser sprids mellan de 53 lägenheterna vid en eventuell brand. Ventilationens tilluftskanal stängs då genom det övertryck som en brand skapar i ett slutet rum.

– Jag har inte en aning om vad som skulle hända om det började brinna hos grannen, säger Carina Haeggman som bor i en 3:a i det Japaninspirerade huset.

– Det är lite förvånande att det inte informeras mer om detta skydd. Att den täta säkerhetsdörren är lika viktig för brandskyddet som mot inbrott, visste jag inte heller. Men det känns tryggt att någon förklarar hur det funkar.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår