Faunapassagen i Svartån, Västerås

Nybyggnad av övrigt i Västerås. Själva byggnationen startade augusti 2018 med en beräknad byggtid på 10 månader till en uppskattad kostnad av 7 mkr.

Byggherre var Mälarenergi Vattenkraft . Projektet utfördes i form av utförandeentreprenad .

Tittar vi på andra företag som Byggfakta har kopplat till byggprojektet hittar vi exempelvis Norconsult som har deltagit som konstruktör,..

Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Inblandade företag

JOM / Järn i offentlig miljö

Gjutjärnstolpar med följare och fallnät

Turbinhuset är Sveriges äldsta kraftstation som fortfarande producerar el kommersiellt. Turbinhuset byggdes 1891 i Svartån mitt i centrala Västerås, och hade en avgörande betydelse för att nuvarande ABB skulle etablera sig i staden.

Den nya faunapassagen vid Turbinbron är det första vandringshindret i Svartån. Passagen är ett sätt för fiskar och andra vattenlevande djur att ta sig från Mälaren, förbi Turbinbron och vidare upp genom Svartån. Passagen har stor betydelse för många arter i Mälaren som vill ta sig upp till Svartån bland annat för att leka. Faunapassagen har byggts inom ramen för ett EU-projektet Life IP och Rich Waters. Projektet tar sig an de allvarligaste miljöproblemen i våra gemensamma vatten. r 2019 byggde Mälarenergi en 180 meter lång faunapassage som gör att fiskarna kan vandra uppåt i Svartån.

Våren 2019 stod faunapassagen klar. JOM har tillverkat och levererat rörstolpar i gjutjärn med följare som har fallnät mellan sektionerna. Svartån går i en mjuk radie och det var viktigt att anpassa varje svängning och få en jämn och fin linje på staketet.

JOM - Järn i Offentlig Miljö - erbjuder högkvalitativa gjutjärns- och smidesprodukter för skydd, utsmyckning och funktion i offentliga miljöer. JOM är specialister på ändamålsenliga och specifika konstruktioner för offentlig miljö och förvaltar det hantverkskunnande som krävs för att rekonstruera och reproducera klassiska former och funktioner. Vi satsar också på utveckling inom teknik, form och funktion som möter nutida och framtida krav och samarbetar med uppdragsgivaren för att tillmötesgå krav och önskemål om mest ändamålsenliga resultat och kostnadseffektivitet. Stort fokus ligger nu på den hållbara staden ur säkerhetssynpunkt samt hantering av dagvatten genom konstruktion av betongelement till en funktionell regn/växtbädd för infiltrering och fördröjning av dagvatten.


Belysningskonsult
WSP Sverige AB
Byggherre
Mälarenergi Vattenkraft AB
Byggherre
Västerås stad
Konstruktör
Norconsult AB
Konstruktör
WSP Sverige AB
Markentreprenör
NCC Construction Sverige Region Stockholm/Mälardalen
Markkonsult
Norconsult AB
Markkonsult
WSP Sverige AB
Styr- och reglerkonsult
Mälarenergi AB
Styr- och reglerkonsult
Norconsult AB

Produktkopplingar

Staket & Pollare

JOM AB är leverantör av staket och hägnader i olika former för privat- och offentlig miljö.

Smidess ...


Projektdata

Anläggande av faunapassage i Västerås
Turbinbron
Västerås
Västerås
Västmanland
Värde(Milj.):
7 Mkr
Entr.form:
Utförandeentreprenad
Byggstart:
augusti 2018
Färdigt:
maj 2019
Byggtid:
10 Månader
Skapades:
2017
Uppdaterades:
2020-06-26

Relaterade projekt

BAE Systems Bofors
Bagers Bro

Bagers Bro

Nybyggnad | Malmö | 200,0 Mkr

Nybyggnad av gångbro i Malmö. Själva byggnationen startade januari 2010 med e...


Flytoget

Flytoget

Oslo

Liseberg

Liseberg

Nybyggnad | Göteborg | ca 80 Mkr

Nybyggnad av övrigt som består av en byggnad i Göteborg på 2 våningar varav e...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår