Träfiberisolering - Ett enkelt val

Datum: 19 Nov 2020

Jämfört med för tio år sedan har svenska husägare och husbyggare fått fler valmöjligheter av vilka byggmaterial som kan användas. Besluten tas ofta i samråd med en sakkunnig byggmästare eller hantverkare.

Medvetna kunder uppskattar att träfiberisolering är i all huvudsak baserat på en förnybar råvara, som isolerar bra mot både ljud och kyla och dessutom kan bidra till behaglig inomhustemperatur.

- Om du vill renovera ett trähus finns inga alternativ till träfiberisolering är det enligt min mening, säger Johan Jansson, snickare och träfiberspecialist på byggfirman Fridh & Hells Bygg AB.

Bekvämt att arbeta med
– Du märker att luften är fräsch och att det luktar gott. Det blir tyst inomhus samtidigt som temperaturen är jämn. Det känns bra i själen, är hans beskrivning av upplevelsen av att vistas i ett trähus isolerat med träfiber.

Under ett besök på Huntons fabrik i Gjövik i Norge, fick han möjlighet att studera träfiberisoleringens uppbyggnad i mikroskop.

– Det var intressant att se fibrets luftfickor som är det som bidrar till de goda egenskaperna. På fabriken omvandlas överskottsvirke som sågspån och restbitar till isolering. För oss som gör jobbet är det viktigaste att materialet är bekvämt att arbeta med och med träfiberisolering kan man arbeta utan handskar eftersom jag känner att materialet varken sticks eller kliar, säger Johan.

– Jag får bara positiv respons på träfiberisolering. En rolig feedback kom från en kund där vi isolerat vinden på sommaren, och som blev förvånad över hur svalt och skönt det genast blev i sovrummet.

Huvudsakligt baserat på trä från norska skogar
Hunton Nativo® Träfiberisolering är en byggnadsisolering som i all huvudsak är baserad på träfiber tillverkad av granflis från norska skogar. Isoleringen är lätt att bearbeta och den är behaglig och åldringsbeständig – ett byggmaterial som varar i generationer.

Huntons viktigaste råmaterial är träflis. Flisen kommer från granar som fått växa sig stora och kraftiga i östra Norges djupa skogar. Timmerstockarna bearbetas av sågverken på plats i regionen. Träflis, som är en restprodukt från sågverket, blir till vår resurs. Av träflis gör vi träfiber, som är den största och viktigaste råvaran i vår träfiberisolering. På så sätt bidrar vi till att så mycket som möjligt av hela timmerstocken används.

När ska jag rekommendera Hunton Nativo® Träfiberisolering?
Huntons träfiberbaserade byggmaterial fungerar lika bra till offentliga byggnader som till villan eller fritidshuset, och produkterna kan användas vid såväl renovering som vid nybyggnation.

Se mer och få gratis rådgivning på www.hunton.se

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår