Studenterna i Linköping sitter säkert. Och vackert.

Datum: 10 Sep 2020

Kunskapen är tryggad i Linköping. Nya Studenthuset är brandsäkrat med Hagabs brandspjäll.

Linköpings Universitet (LiU) ville skapa en myllrande mötesplats för alla studenter oavsett inriktning och ämnen. Med hjälp av White Arkitekter, Peab och en lång rad underentreprenörer utsågs nybygget i mars 2020 till ”Årets bygge” i Sverige.

– Genom en samverkansentreprenad har vi låtit alla entreprenörer vara delaktiga i att skapa gemensamma målbilder, hög säkerhet och effektiv kostnadsnivå. Alla har haft full insyn i processen, säger Anders Berg, projektchef på Akademiska Hus AB som äger byggnaden och hyr ut till LiU.

– Även Hagab har varit här för att se sina spjäll på plats i byggnaden; det är inte så vanligt att leverantörer engagerar sig så, det är uppskattat, säger Mats Lundkvist projektledare.

Brandskyddet
Hagab har levererat ett stort antal brandgasspjäll av modellen Intact i olika storlekar.

Spjällen sitter på både av- och tilluftskanalerna och aktiveras av rökdetektorer. Sprinklersystemet aktiveras vid 68°C. I anslutning till den stora trapphallens glastak finns stora fläktar som kan evakuera stora volymer brandgaser vid eventuell brand. En gång i kvartalet testas systemen synkroniserat med rökdetektorer, brandspjäll och sprinkler ihop. Helt klart sitter framtidens kunskap säkert i Linköping.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår