Speciallösning med luftridåer från RMK på Bilia Segeltorp

Datum: 5 Jun 2015

I samband med ombyggnationen av däckverkstaden på Bilia Segeltorp i Stockholm var man intresserad av att hitta ett effektivt sätt att hindra kallras in i fastigheten. Det fanns två viktiga förutsättningar att förhålla sig till. Den ena var att det saknades vattenburen värme i fastigheten. Den andra var att den tillgängliga eleffekten i fastigheten var begränsad.

Däckverkstaden har totalt fyra stycken portar, varav tre är nyinstallerade. Som på alla bilverkstäder är det många in- och utpassager varje dag. Det är dock sällan som alla portar är öppna samtidigt.

En traditionell installation av luftridåer hade varit att placera en separat luftridå med tillhörande värmebatteri och styrcentral vid varje port. Vårt förslag var istället att installera en speciallösning med en luftridå av typ Industriaggregat och fyra stycken utblåstrummor. Luftflödet styrs sedan till den eller de portar som är öppna via snabböppnande motorspjäll.

Fördelen för beställaren är att det bara blir ett luftridåaggregat med en fläkt och ett värmebatteri samt en styrcentral istället för fyra stycken av vardera. Med ett elbatteri kunde också eleffekten begränsas till 27 kW. Jämför man med enklare luftridåer i standardlängd och med flera enfasfläktar i varje luftridå blir skillnaden dramatisk. En sådan lösning hade troligtvis resulterat i totalt 24 fläktar och en värmeeffekt på ca 80 kW.

Så förutom bättre spärrverkan, har beställaren också med vårt system sparat in stora summor pengar i lägre effektuttag. Pay-offtiden för den här anläggningen kommer att hamna på ca 1 år.

Referensprojekt från RMK AB

T-centralen Göteborg

T-centralen Göteborg

Nybyggnad | Göteborg | ca 375 Mkr

Nybyggnad av centralstation som uppgår till 7 byggnader i Göteborg på 7 vånin...

Aula Medica

Aula Medica

Nybyggnad | Solna | 270 mkr

Nybyggnad av aula som består av en byggnad i Solna på 7 våningar. Själva bygg...

Coop Forum

Coop Forum

Nybyggnad | Örnsköldsvik | Ca 25 Mkr

Nybyggnad av affärshus som består av en byggnad i Örnsköldsvik på ett vånings...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår