PREFA tak- och väggromb

Datum: 17 Sep 2020

Nya bostadshus i Göteborg
Arkitekten Åsa Askergren har skapat ett landmärke för Lindholmshamnen med fyra nya byggnader i dova jordfärger. Lindholmshamnen var en del av industrihamnen och är idag ett nytt stadsutvecklingsområde i Göteborg. Både universitetet och en mängd teknikföretag har etablerat sig här de senaste åren. Arkitekten Åsa Askergren och arkitektfirman White har designat fyra byggnader, vilka dominerar det nya området med sina massiva huskroppar.

I motsats till de normalt sett vita skyskraporna i Göteborg, är byggnaderna uppförda i de dova jordfärgerna tegelrött, mörkgrönt och grått. ”Fasadens utseende förändras efter solens instrålning och färgerna smälter fint in med omgivningen”, betonar arkitekten. Materialet spelade en särskild roll i detta projekt. De kvadratiska aluminiumromberna från Prefa passade perfekt då designen av rutmönster redan var förankrat i konceptet. Hållbarheten var en annan aspekt och produkterna från PREFA innehåller en mycket hög andel återvunnen aluminium. På byggnadernas tak installerades även solpaneler. ”Bostadshusen passar för de allra flesta - familjer, singlar, studenter och par”, säger Askergren. Totalt skapades 133 bostäder i byggnaderna med sex, åtta och 16 våningar.

Andra Perspektiv
Askergren fick stöd av ett team av yngre arkitekter - ”Här handlar allt om lagarbete”. White har totalt 130 partners, 1 000 anställda och är representerade på många platser i norra Europa. Den konstnärliga aspekten har stor betydelse för arkitekten i sitt arbete. När det gäller projektet i Lindholmshamnen gillar hon enkelheten - ”Det är helt enkelt vackert och härligt enkelt. Eller snarare, vackert i sin enkelhet”, betonar hon.

100 Procent Engagemeng
För genomförandet av det 6 000 m² stora projektet i Lindholmshamnen var Daniel Eriksson och hans 25 anställda på byggnadsplåtslageriet Er-Jill ansvariga. Eriksson lägger stor vikt vid noggrant och omsorgsfullt arbete. ”Mitt i Göteborgs stadsutvecklingsområde var det nu dags att implementera en modern arkitektur. Totalt skulle 6 000 m² skapas. Detta innebar omkring 100 000 PREFA-romber på alla byggnader totalt”, berättar Eriksson om det gigantiska projektet. Höjden, storleken och vinden var de största utmaningarna för hans team.

Aluminiumromberna från Prefa kom i färgerna olivgrönt, tegelrött och ljusgrått. Feedbacken på materialet har varit mycket positiv - ”Vi gillar att arbeta med aluminium. Det är både lätt och flexibelt att arbeta med. Man kan vara väldigt noga och detaljerad med det. Det är viktigt när det finns så många detaljer att tänka på”, säger Eriksson.

Produkter
Väggromber i aluminium 29 × 29, olivgrön (specialfärg), P.10 tegelröd och ljusgrå.

Tekniska Data
PREFA Tak- och Väggromb 44 × 44: 437×437 mm utlagd yta (d.v.s. ca 5 st./m²)
PREFA Tak- och Väggromb 29 × 29: 290×290 mm utlagd yta (d.v.s. 12 st./m²)
PREFA Väggromb 20 × 20: 200×200 mm utlagd yta (d.v.s. 25 st./m²)
Vikt: ca 2,6 – 2,8 kg/m²

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår