Nu är det bevisat, vårt takelement klarar REI 60 utan brandgipsskiva!

Datum: 11 Okt 2021

Det familjeägda företaget Svenska Takelement AB är en prefableverantör av värmeisolerade takelement. Takelementet består av en hybridkonstruktion där den bärande stommen utgörs av Kertobalkar. Vi levererar takelement till alla typer av byggnation, där isolerat yttertak efterfrågas. Takelementets brandmotstånd har nu analyserats och verifierats genom brandprov vid Luleå Tekniska Universitet (LTU) med översyn av Michael Försth på LTU samt av Jörgen Thor på Brandskyddslaget AB.I rapporten konstateras att ett utförande av takelementet uppfyller brandteknisk klass REI 60. Beräkningsmodellen med använda termiska materialdata kan användas generellt för beräkning av takelementets brandtekniska klass (R 30, R 60, R 90 etc) vid olika alternativa utformningar.
Takelementet brandprovades i en ”modellugn” vid Luleå Tekniska Universitet (LTU). Temperaturerna mättes successivt i ett 20-tal olika punkter i Kertobalkarna när elementet utsatts för en temperaturpåverkan motsvarande standardbrandkurvan ISO 834 (4).- Det har varit en utmaning att få folk att förstå fördelarna med takelementet och framförallt att få dem att förstå den ekonomiska fördelen. Man kan inte jämföra äpplen med päron. Den totala kostnaden för att platsbygga tak måste jämföras med totala kostnaden för prefabricerade takelement. Det är två helt olika byggsätt.
Vi visar nu att vi klarar stora spännvidder samt en ökning i brandklass. Vi kan tillmötesgå våra kunder i form av utförande, U-värde, pris och förkortad byggtid, säger Göran Petersén, VD på Svenska Takelement.

Mer om produkten Takelement/Taksystem

Takelement/Taksystem

Vårt takelement är en hybridkonstruktion med fullständig samverkan mellan ingående material som tillsammans får förstklassiga hållfasthetsvärden och brandklass.

Takelementet är en hybridkonstruktion med fullständig samverkan mellan ingående material som tillsammans får förstklassiga hållfasthetsvärden och brandklass. Tillverkningen sker i kontrollerad inomhusmiljö.

Bredd = 2,4 m, Längd = varierande från 5 m till 23 m beroende på valt stomsystem av annan konstruktör.

Brandklassen i takelementets grundutförande = REI 15. Med komplement av fabriksmonterad brandgips kan takelementets brandklass uppnås till och med REI60.

Takelement/Taksystem
Film - Takelement/Taksystem
Produktblad takelement
SPÄNNVIDDSTABELL
U-VÄRDESTABELL

Referensprojekt från Svenska Takelement

Brf Ärlan - Göteborg

Brf Ärlan - Göteborg

Nybyggnad | Göteborg | 85-95 Mkr

Nybyggnad av flerbostadshus som uppgår till 2 byggnader i Göteborg med 50 läg...

Mörrums skola

Mörrums skola

Inv. renovering | Karlshamn | 230 Mkr

Inv. renovering av högstadieskola i Karlshamn. Själva byggnationen startade j...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår