Nio goda skäl att välja träfiberisolering

Datum: 18 Feb 2021

Jämfört med för tio år sedan har svenska husägare och husbyggare fått fler valmöjligheter av vilka byggmaterial som kan användas. Besluten tas ofta i samråd med en sakkunnig byggmästare eller hantverkare.

– Husägarna är i dag mycket mer engagerade i vilka material som ska användas vid nybyggnation och renoveringar, jämfört med för ett tiotal år sedan, säger Thomas Lökken, som är teknisk chef på Hunton Fiber.

Medvetna kunder uppskattar att träfiberisolering i all huvudsak är baserat på en förnybar råvara, som isolerar bra mot både ljud och kyla.

Vid nybyggen eller renovering är energiåtgången för uppvärmning viktiga frågor.

– Att tilläggsisolera minskar kostnaderna för uppvärmning, avslutar Thomas Lökken.

Ytterligare åtta anledningar varför träfiberisolering är ett bra val

Hygroskopiska egenskaper
Träfiberisoleringen har hygroskopiska eganskaper. Den kan anvendes med en fuktadaptiv ångbroms med variabelt ångmotstand, som Hunton Intello Plus.

Hunton Intello Plus ser även till att fukt kan torka upp inne i rummet, och bidrar därmed till snabbare upptorkning av oönskad överskottsfukt. Intello Plus är speciellt lämplig för bruk i säsongs– och fritidshus som står ouppvärmda under långa perioder.

Ljudisolerande
Isoleringen har även bra ljuddämpade egenskaper. Träfiberisolering består av mycket fiberrik granflis och har en högdensitet. Träfiberisolering har därför också bra ljuddämpande egenskaper både mellan rum och våningar.

Minskar klimatavtrycket
Via fotosyntesen binds kol naturligt i skogen genom att kol lagras som biomassa i träden. Träfiberisolering bidrar på så sätt till att minska klimatpåverkan genom att den lagrar kol under hela produktens livslängd.

Bekväm att montera
Många tycker att träfiber inte kilar och häller inte irriterar luftvägar och ögon. Bra både för den som arbetar med materialet och for de som ska bo i huset.

Stabilt material som inte sjunker ihop
Träfiberisoleringen är formstabil och på grund av dess täthet och fasthet sjunker inte materialet ihop. Fibrets naturliga förmåga att minska luftrörelser i isoleringen skapar bra tätning i skarvar och hörn, som till exempel runt fönster. Med färre köldbryggor minskar uppvärmningsbehovet och inomhusklimatet förbättras.

Produceras i direkt anslutning till där råmaterialet växer
Huntons träfiberisolering produceras i norska Gjövik av stockar och flis från de lokala sågbruken. Alla produkter tillverkas i moderna maskiner.

Snabbt och kostnadseffektivt
Att isolera med Huntons produkter kan bespara värdefull arbetstid. Med Nativo® Träfiberisolering Lösull kan en öppen yta på 1000 kvm isoleras per dag, vilket är tio gånger snabbare än vid manuell hantering. Lösullsisoleringen utförs av Huntons certifierade partners i Sverige.

Framtidsvalet
Hunton producerar träfiber av norsk granflis från ett PEFC™-certifierad skogsbruk, där skogen sköts efter stränga regler, och återplanteringsprogram säkerställar att skogen växer till igjen.

Mer om produkten Hunton Nativo® Träfiberisolering Skivor

Hunton Nativo® Träfiberisolering Skivor

Hunton Nativo Träfiberisolering är en byggnadsisolering som i all hovudsak er baserad på träfiber tillverkad av granflis från norska skogar. Isoleringen är lätt att bearbeta och den är behaglig och åldringsbeständig – ett byggmaterial som varar i generationer.

Att använda en råvara från skogen ger förutsättningar för ett minskat koldioxidavtryck eftersom trä lagrar kol under hela sin livslängd («isolera och lagra CO2», utformat av konsultgruppen Civitas). På så sett blir aktiv användning av skogens resurser en del av klimatlösningen.

Tak - Hunton Nativo® Träfiberisolering Skivor

Tak - Hunton Nativo® - Detaljer

Läs mer

Nativo Träfiberisolering Handbok

Läs mer

Isolera och lagra CO2 handbok

Läs mer

Hunton Nativo PEFC certifikat

Läs mer

Hunton Nativo Träfiberisolering Skivor NEPD

Läs mer

Hunton Nativo® Träfiberisolering Skivor Byggvarudeklaration

Läs mer

Hunton Nativo® Träfiberisolering Skivor Prestandadeklaration

Läs mer

Hunton Nativo® Träfiberisolering Skivor Prestandadeklaration

Läs mer

BIM-modell Hunton Nativo®

Läs mer

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår