Morgondagens effektvakter

Datum: 1 Mar 2019

IWMACs lastkontroll är mycket smartare än traditionella effektvakter. De kan innebära stora besparingar, såväl i kronor som i CO2-utsläpp.

När vi pratar om laster menar vi allt sådant som förbrukar energi, t.ex. ventilationsanläggningar, värmepumpar eller vad som helst som förbrukar el. Om du inte har installerat en så kallad lastkontroll, kanske mer känt som effektvakt, använder du sannolikt mer energi än nödvändigt.

– Vi integrerar de komponenter som du vill ha kontroll över i IWMAC, och lastkontrollen övervakar byggnadens totala energiförbrukning. Överstiger den de gränsvärden som byggherren angett begränsas energiförbrukningen, förklarar Jostein Markussen som är teknisk säljare på IWMAC.

Morgondagens lastkontroll
Traditionella effektvakter övervakar maxeffekten i byggnader. Använder du onödigt mycket energi stänger effektvakten av energin till belysning, gatuvärme och andra värmekällor. Det kan dock vara en drastisk åtgärd att stänga av lasterna helt när det skulle räcka att reducera effekten något, fördelat över flera laster.

– Vårt system är mycket smartare. Det stänger inte bara energitillförseln. Systemet analyserar det faktiska behovet och gör finjusteringar genom att sänka utvalda parametrar. Åtgärderna ska inte märkas i kroppen, bara på elräkningen, säger Markussen.

IWMACs effektvakter ställs in utifrån tidigare års förbrukning. Först görs en grundlig analys så att systemet vet var det går att göra de största besparingarna. Du kan ange olika gränser för respektive månad, baserat på förväntad maxeffekt. Du kanske vill höga gränsvärdena i januari, däremot inte i augusti. Då kan det vara bra att utgå från historiken över föregående års energiförbrukning.

– Effektvakten följer timförbrukningen minut för minut. Om någon del skjuter i höjden reduceras förbrukningen med ett visst antal procent. Effektvakten vet hur mycket den har att röra sig med och ser till att förbrukningen per timme håller sig under gränsvärdet. Det är ett mer framtidsinriktat system, förklarar han.

Dyr el
En som vet allt om hur dyrt det kan vara med en hög elförbrukning, om så bara för en kort stund, är Øyvind Sandstad. Han är senior rådgivare på konsultföretaget EvoTek som främst tillhandahåller rådgivning om automatik till byggherrar. De använder IWMAC som analysverktyg.

– I kommersiella fastigheter är det så att om du förbrukar 100 kW under en timme en månad får du betala nätavgifter och andra avgifter för 100 kW hela perioden, trots att du kanske bara förbrukar 50 kW resten av månaden. En timme med hög förbrukning kan alltså betyda mycket i kronor och ören, förklarar Sandstad.

Sandstad berättar att effektförbrukningen kan variera kraftigt från dag till dag. Med en smart effektvakt kan du se till att du slipper obehagliga överraskningar.

– I ett av våra projekt hade vi förra året maxtoppar på upp till 700 kW, medan den högsta siffran i år varit 280 kW. Det betyder att vi kunde spara många tiotusentals kronor i minskade nätavgifter den månaden. Det är också smart för miljön.

Framtidssamarbete
EvoTek har samarbetat med IWMAC för att utveckla den moderna effektvakten. Han berättar om flera innovativa funktioner.

– Om effektvakten finns i toppsystemet kan undercentraler hämta urkopplingssignalen och fördela den över större delar av anläggningen. På så sätt får du en jämn minskning av effektförbrukningen i hela byggnaden. Tidigare måste det ske via värmeanläggningens huvudstyrning, men nu kan det lösas individuellt, säger han.

Systemet har också Yr.no integrerat. Det gör att ventilationsanläggningen kan styras mycket smartare. Men extra effektivt är kanske prognosstyrning för snösmältningsanläggningar:

– Vi hämtar in uppmätta temperaturdata och nederbördsprognoser för det aktuella området. Det går att spara mycket el om man låter snösmältningsanläggningen vara avstängd när det inte väntas någon snö. Och när snön kommer kan vi börja värma upp anläggningen försiktigt. På så sätt slipper man de stora effekttopparna.

Sandstad tillägger att han är mycket nöjd med IWMACs flexibilitet – både i systemet och i kontakten med utvecklarna.

– Vi ger dem hela tiden nya utmaningar om det finns ett behov av det. IWMAC är alltid beredda att ändra sig och de vill gärna tillmötesgå våra krav. Det uppskattar vi, avslutar han.

Referensprojekt från IWMAC

Tegera Arena

Tegera Arena

Ombyggnad | Leksand | 0,9 Mkr

Tegera Arena, tidigare Ejendals Arena, är en idrotts- och evenemangsarena i L...

ICA Kvantum Hovås
Sirkus Shopping

Sirkus Shopping

Trondheim

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår