LUNOS EGO ger unik hybridventilation för våtrum

LUNOS EGO är en hybrid: Ett badrum behöver en badrumsfläkt som kan suga ut varm fuktig luft, det är självklart. Men all övrig tid vill man behålla värmen och bara få ny luft. LUNOS EGO gör både och – helt automatiskt. Detta är unikt i en liten fläktenhet.

Användningsområden
LUNOS EGO är lämplig att placera i mindre och ibland fuktiga utrymmen så som badrum, tvättstuga, källarutrymmen samt förråd. Enda kravet är att den kan sitta i en yttervägg som är minst 30 cm tjock.


LUNOS Ego fick 2015 det prestigefyllda tyska Plus X Award-priset för hög kvalitet, design, funktionalitet och miljömässighet. I Sverige är den typgodkänd av KIWA.

Strömsnål värmeåtervinning
LUNOS EGO har en väldigt låg strömförbrukning med sina två små EC-motorer. Strömförbrukningen motsvaras av en normal LED-lampa, det vill säga mellan 1-4,5 W beroende på driftläge. Enhetens användningsområde gör också att de områden som normalt tidigare bara haft frånluftsventilation och således gjort av med värdefull uppvärmningsenergi, som badrum och tvättstuga, numera kan ventileras med värmeåtervinning. Detta sparar både miljö och plånbok.

Så här fungerar den
LUNOS EGO arbetar genom den välkända principen av regenerativ värmeväxling. Lagringsstenen som kallas ”Acuvent” (keramik) sitter mitt i luftströmmen tillsammans med två små fläktar. De två fläktarna arbetar i varsin delad halva av en rörkanal på 160 mm.

Den keramiska värmeväxlaren ser till att värmen från inomhusluften bevaras till dess att fläktarna byter riktning med varandra, och värmer upp den svala inkommande luften. När luftfuktigheten blir högre byter enheten arbetsuppgift och båda fläktarna arbetar med att suga ut luft, helt automatiskt. När rätt värden detekteras återgår hybridenheten till värmeåtervinningsläget igen.Så här kan man styra den
LUNOS EGO styrs bäst med den nyutvecklade styrpanelen LUNOS Smart Comfort. Denna membranförsedda ventilationsstyrning monteras i vanlig väggdosa tillsammans med transformatorenheten och innehåller även fuktsensorn.


Styrpanelen visar enkelt och tydligt den aktuella inställningen och erbjuder förutom det helautomatiska fuktläget även olika funktioner så som det tysta nattläget, manuellt fläktläge, vädringsläge samt kallventilation. Smart Comfort och EGO samarbetar bra, och gör den redan unika ventilationsenheten till en riktigt smart badrumsventilation.

Inte bara smart utan snygg också
LUNOS har lagt vikt på att de ventilationsprodukter man tar fram inte bara ska leda utvecklingen framåt, utan även att de ska kunna integreras på ett snyggt och smakfullt sätt i de miljöer de monteras i. I detta är EGO inget undantag. Innerdelen är stilrent utformad i klassiskt vitt, och in och utblåsen har gömts på sidorna.Vad gäller ventilationens utseende i husfasaden så har man olika alternativ både vad gäller material och färg. Givetvis har denna ventilation, i likhet med övriga LUNOS-produkter, även luftfilter som är lätt att ta ut och rengöra vid behov.

Detta gör att ventilationen blir en snygg detalj som också visar att man är väl medveten om både sin egen miljö och samtidigt världens miljö.

Är LUNOS EGO av intresse?


Energy Building är LUNOS representant i Sverige och du hittar EGO hos oss.

Få mer information om LUNOS EGO Hybrid på Energy Buildings produktsida >>

Har du frågor om EGO eller annan decentraliserad ventilation – kontakta oss på Energy Building

Välkommen!

Dokumentation
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår