Luftridåer från RMK AB

Datum: 25 Apr 2014

På Hotel Diplomat i Stockholm har RMK AB projekterat och installerat en speciallösning med en luftridå av typ Externt aggregat 4-3 med utblåstrummor i mässingsliknande utförande.

Huvudentrén till Hotel Diplomat är en äldre anrik miljö med marmor, takstuckaturer, mässingsdetaljer och fina gamla ekdörrar. För att ha möjlighet att ställa upp de yttre dörrarna i öppet läge monterades ett nytt dörr- och glasparti mitt i slussen. En luftridå skulle sedan hindra kallras in genom entrén och vidare in i hotellet. Det stod snabbt klart att en traditionell luftridå inte skulle passa in i den här miljön, utan här krävdes det något utöver det vanliga.

Vi valde därför att ta fram en speciallösning med ett externt placerat luftridåaggregat och dubbla stående trummor i entrén. För att skapa ett exklusivt och så diskret intryck som möjligt tillverkade vi två nästan identiskt lika trummor, med en utblåstrumma och en sugtrumma. På så sätt skapas en recirkulerande lösning, där vi hämtar och blåser ut luft i samma utrymme. De båda trummorna tillverkades i en specialplåt (Nordic Royal) som ser ut och blänker som mässing, men som inte riskerar missfärgningar såsom traditionell mässing.

De båda trummorna tillverkades med 20 mm knäckar, vilket ger ett mer diskret intryck än en rundvalsad trumma. En bockad trumma blir också starkare och mindre känslig för påkörningsskador. På sugtrumman doldes insugsgallret på bak- och ovansidan av trumman, så att det för hotellgästerna ser ut att vara två identiska trummor.

Själva luftridåaggregatet med fläkt, vattenbatteri, filterbox och tillhörande övergångar placerades i källaren under entrén. Från luftridåaggregatet gjordes dubbla kanaldragningar med spirorör fram till de båda trummorna som anslöts underifrån genom bjälklaget. För att smuts och damm inte skall fastna i vattenbatteriet är luftridån utrustad med ett stort påsfilter.

Luftridån har också en avancerad styrcentral med PLC, frekvensomriktare, rums- och utegivare samt vattengivare på framledning och retur. En start- och stoppsignal hämtades i det här fallet från dörrautomatiken. Rumsgivaren i slussen placerades ca 20 cm ovanför golvet och doldes bakom ett påkörningsskydd i samma typ av plåt som trummorna.

Referensprojekt från RMK AB

T-centralen Göteborg

T-centralen Göteborg

Nybyggnad | Göteborg | ca 375 Mkr

Nybyggnad av centralstation som uppgår till 7 byggnader i Göteborg på 7 vånin...

Aula Medica

Aula Medica

Nybyggnad | Solna | 270 mkr

Nybyggnad av aula som består av en byggnad i Solna på 7 våningar. Själva bygg...

Coop Forum

Coop Forum

Nybyggnad | Örnsköldsvik | Ca 25 Mkr

Nybyggnad av affärshus som består av en byggnad i Örnsköldsvik på ett vånings...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår