Lösningen på problemet med nivåskillnader på indragna takterrasser

Datum: 6 Apr 2016

Efterfrågan på indragna takvåningar med stora takterasser ökar konstant på den svenska bostads-marknaden. Både i storstäder och ute på landsorten är takvåningar med takterasser idag ett starkt säljargument och lägenhetsspekulanter avskräcks inte av höga priser. Fastigheter med takterasser blir också mer attraktiva och många bostadsutvecklare inser möjligheterna att ge ett bostadsområde högre status genom att erbjuda takvåningar.

Ett problem för många projektörer är dock att man med traditionella byggmetoder får svårt att inom givna bygghöjder rita in takterrassvåningarna. Dessutom ställs man inför ett betydande nivåskillnadsproblem. Foamglas Nordic AB har lösningen på problemet med det svenskutvecklade takterrasselementet Koljern.

Orsaken till de problem som bostadsutvecklare ställs inför med traditionella byggmetoder är att det krävs en påbyggnad på takterassens bjälklag med minst 35 – 40 cm för att klara nuvarande energikrav. Med takterrasselementet Koljern behövs ingen sådan påbyggnad. Koljerns takterrasselement är ett isolerade och självbärande byggelement som möjliggör terrasskonstruktioner med upp till 9 meters fri spännvidd vid normala personlaster. Att elementen är tunna innebär en höjdbesparing på cirka 50 % jämfört med traditionella takterrasskonstruktioner.

Björn Ask som är operativ chef och affärsutvecklingsansvarig på Foamglas Nordic AB är övertygad om att en ökad kunskap om Koljerns fördelar kommer att leda till en kraftigt ökad efterfrågan i framtiden.

- Tekniken har stora fördelar jämfört med konventionella byggmetoder och har redan rönt ett stort intresse hos flera bostadsutvecklare och totalentreprenörer. Ett alternativ har tidigare varit att man med uppstolpade lägenhetsgolv har jämnat ut nivåskillnaden mot takterrasserna. Nackdelen är att det minskar rumshöjden och rymd är något lägenhetsspekulanter med intresse för takvåningar vill ha, och även är beredda att betala för. Med Koljern slipper man hela nivåskillnadsproblematiken och vinsterna i bygghöjd kan bli så stora att det skapas möjlighet att få in fler våningsplan inom en viss given bygghöjd. Dessutom går byggnationen snabbare med vår prefabricerade teknik. Man slipper gjuta och den väntetid som uppstår på grund av att det krävs uttorkning, förklarar Björn Ask.

Mer information om lösningen på terrassproblematiken finns på vår hemsida.

Mer om produkten FOAMGLAS® board

FOAMGLAS® board

Våra isoleringsskivor har måtten 120 x 60 cm och är en idealisk lösning för en mängd olika isoleringsproblem i byggnader. Eftersom skivorna är relativt stora går det fort att täcka avsevärda areor. Välj tillämpning och kvalitet i denna översikt och läs mer om våra olika lösningar med isoleringsskivor.

FOAMGLAS® READY BOARD T4+
FOAMGLAS® BOARD F

FOAMGLAS® BOARD F

Produktöversikt

Läs mer

FOAMGLAS® BOARD T4+
FOAMGLAS® BOARD T3+
FOAMGLAS® BOARD S3

FOAMGLAS® BOARD S3

Produktöversikt

Läs mer

Foamglas Läggningsanvisningar

Läs mer

Läggningsanvisningar

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION FOAMGLAS BOARDS och PERINSUL

Läs mer

Produktdatablad FOAMGLAS® BOARD F

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD FOAMGLAS® BOARDS, BLOCKS en PERINSUL®

Läs mer

Produktdatablad FOAMGLAS® BOARD T4+

Läs mer

Produktdatablad FOAMGLAS® BOARD T3+

Läs mer

Produktdatablad FOAMGLAS® BOARD S3

Läs mer

Produktdatablad FOAMGLAS® READY BOARD T4+

Läs mer

CPR DOP

Läs mer

Referensprojekt från FOAMGLAS Nordic AB

Grändhusen

Grändhusen

Nybyggnad | Lomma | Ca 50 Mkr

Nybyggnad av flerbostadshus som uppgår till 20 byggnader i Lomma med 20 lägen...

Max IV, etapp 1

Max IV, etapp 1

Nybyggnad | Lund | ca 500 mkr

Nybyggnad av laboratorium, forskning som uppgår till 2 byggnader i Lund på 3 ...

Turning Torso

Turning Torso

Nybyggnad | Mallmö | 700,0 Mkr

Nybyggnad . Själva byggnationen startade juni 2001 till en uppskattad kostnad...

UMAS Akuten

UMAS Akuten

Ombyggnad | Malmö | 605 mkr

Ombyggnad av sjukhus/lasarett som uppgår till 2 byggnader i Malmö på 6 våning...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår