Inblandade företag

Formica Skandinavien AB

VIVIX® fasadskivor används för ökad energieffektivitet i finskt pilotprojekt

I det här spännande projektet, beläget i finska staden Raahe, har en kombination av 13 lägenhets, service och äldreboendebyggnader renoverats mellan år 2008 och 2013. Målet är att förbättra områdets estetiska utseende samt att förbättra byggnadernas energieffektivitet och därmed påverka områdets popularitet. Miljömedvetenhet och återvinning genomsyrar detta projekt som involverar flera europeiska forskningsenheter och universitet såväl som ARA, den finska finansierings- och utvecklingscentralen för bostadsfrågor.

Enligt arkitekten Harri Hagan är dessa förfabricerade bostadshus idealiska för renovering eftersom de möjliggör utveckling av nya reparationstekniker, särskilt när det gäller förbättring av energieffektivitet (Betoni Magazine). Fastighetsbolaget Kummatti experimenterade därför med att bara riva utvalda delar av byggnaderna och renovera i stället för att bygga nytt. Genom ny teknik kan goda resultat uppnås vilket ger både ekonomiska och miljövänliga fördelar. Man har dessutom valt att återvinna och återanvända material i så stor utsträckning som möjligt, samt att installera solceller och vindkraftverk för att producera elen lokalt. VIVIX® fasadskivor, laminat för exteriört bruk, valdes som material för byggnadernas ventilerade fasader.

Ett ventilerat fasadsystem använder sig av fasadbeklädnad, en luftspalt, avrinningsyta samt en luft- och vattentät vägg som tillsammans erbjuder många vägar för avledning av fukt vilket bidrar till att hålla byggnaden torr och välisolerad. När VIVIX används på det här sättet kan produkten bidra till att optimera byggnaders energiprestanda och fuktreglering.


Produktkopplingar

VIVIX® by Formica Group

VIVIX+® från Formica Group är en serie högpresterande fasadskivor för vackra och hållbara fasader med lågt und ...


Relaterade projekt

280 studentlägenheter

280 studentlägenheter

Nybyggnad | Stockholm | 50-100 mkr

Nybyggnad av flerbostadshus i Stockholm med 280 lägenheter. Själva byggnation...

79&Park

79&Park

Nybyggnad | Stockholm | 400-500 Mkr

Nybyggnad av flerbostadshus som består av en byggnad i Stockholm med 168 läge...

Akelius

Akelius

Utv. renovering | Rönninge | 50-70 mkr

Utv. renovering av flerbostadshus som uppgår till 3 byggnader i Salem med 720...

Äldreboende

Äldreboende

Nybyggnad | Kungälv | ca 155 mkr

Nybyggnad av flerbostadshus som uppgår till 2 byggnader i Kungälv med 110 läg...