Kirunabostäder förlänger sommaren när nya lägenheter får uterum

Datum: 20 Nov 2018

Bild: Norconsult (tidigare Arkitekthuset Monarken)

Kirunabostäder bygger i nya Kiruna och väljer inglasade balkonger från Balco. Projektet Kvarter 1 i nya stadskärnan tillför 62 nya lägenheter och 3 600 m³ lokaler. De inglasade balkongerna kan användas som uterum under delar av året. Byggare är Nåiden Bygg AB. Arkitekt SAR/MSA är Liselott Miranda, Norconsult (tidigare Arkitekthuset Monarken).

Per Eriksson, projektledare på Kirunabostäder, hoppas att hyresgästerna ska kliva in i sina nya hem med känslan: ”Wow, här vill jag bo!” Husen ersätter delar av bolagets nuvarande bestånd som ska avvecklas till följd av gruvans utbredning. Det ska med sin form spegla fjällvärlden och omkringliggande naturområden. Per Eriksson berättar: ”Det är skönt att bygget är igång och att flytten av staden fortsätter. Vårt nya stadshus är hjärtat i nya stadskärnan och nu sker framväxt av kvarteren runt omkring. Vi valde inglasning redan från början utifrån hyresgästernas önskemål om att kunna använda sina balkonger en längre tid av året.”

Att ta fram ett bostadshus är en lång process. Liselott Miranda, Arkitekt SAR/MSA på Norconsult, kunskapade tidigt om vilka form- och funktionskrav man kan ställa på inglasade balkonger: ”Balkongerna ska ansluta till helhetskonceptet med ett formspråk som ansluter och förstärker omgivningen. Huset framträder som ett stiliserat fjäll klätt i perforerad plåt med horisontella linjer. Det arktiska klimatets isblå kulörer återfinns i fasader och interiört associerar varma brandgula kulörer till magman som är järnmalmens ursprung. För att ytterligare befästa detta finns integrerad belysning i fasader och balkonger.”

Kiruna ligger fantastiskt men vädret under vinterhalvåret kan vara påfrestande. Den inglasade balkongen bjuder ut hyresgästen, men stänger samtidigt ute regn, snö, oväsen och kyla. Stephan Palmgren, Balco, förklarar: ”Balkongen adderar en utekänsla till en av väggar avgränsad lägenhet. Den inglasade balkongen blir ett rum för ett rikare liv, där våren börjar tidigare. Den ska vara enkel att öppna upp när värmen kommer. Höstdagarna kan upplevas i en skön stol på balkongen. Vintern får vänta.”

Anders Similä, projektchef på Nåiden Bygg, berättar om dialogen med Balco: ”Balcos inglasningar fanns med i förfrågningsunderlaget. Tillsammans har vi kunnat erbjuda hyresgästerna en väldigt bra lösning. Gemensamt har vi hittat förbättringar och kostnadsminskningar i projektet.”

Inglasningarna kommer på plats hösten 2019. Innan dess ska Balco samordna sin produktion med andra leverantörer och entreprenörer. ”Vi har en styrka i den egna utvecklingsavdelningen, med egna statiker och konstruktörer samt egen beredning innan vi tillverkar i egen regi. Alla delar samordnas till en integrerad, samverkande lösning för den här typen av projekt”, säger Palmgren.

Ytterligare information:
- Kirunabostäder: Per Eriksson, Projektledare +46 761 193 848, per.eriksson@kirunabostader.se
- Balco: Stephan Palmgren, Affärsområdeschef: +46 708 451 050, stephan.palmgren@balco.se

Mer om produkten Inglasade balkonger

Inglasade balkonger

Våra inglasade balkonger blir ett extra rum som förstärker husets karaktär.

Inglasade balkonger

Inglasade balkonger

Produktöversikt

Läs mer

Vårt inglasningssystem – i detalj

Läs mer

Se våra referensprojekt med inglasade balkonger!

Läs mer

Beställ / Ladda ner kataloger & broschyrer

Läs mer

Balcony glazings

Balcony glazings

Our complete glazing system offers you plenty of choice. You can either use t...

Läs mer

Balkonginglasning - BIM Objekt

Läs mer

Glazings for existing slabs

Glazings for existing slabs

Our complete glazing system offers you plenty of choice for your balconies. Y...

Läs mer

Inglasningar på befintliga balkonger - BIM Objekt

Läs mer

Referensprojekt från Balco AB

Utsikten

Utsikten

Nybyggnad | Norrtälje | 136,0 Mkr

Nybyggnad av flerbostadshus som består av en byggnad i Norrtälje med 43 lägen...

Akelius

Akelius

Utv. renovering | Rönninge | 50-70 mkr

Utv. renovering av flerbostadshus som uppgår till 3 byggnader i Salem med 720...

Kv. Barlasten

Kv. Barlasten

Utv. renovering | Stockholm | 3-4 Mkr

Utv. renovering av flerbostadshus i Stockholm. Själva byggnationen startade n...

Brf City

Brf City

Utv. renovering | Täby | 5-20 mkr

Utv. renovering av flerbostadshus som uppgår till 8 byggnader i Täby med 720 ...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...