Internationell marknad väntar för svensk byggelementteknik

Datum: 5 Mar 2015

En svensk byggelementteknik löser de nivåskillnadsproblem som i många år varit vanliga vid nybyggnation av takvåningar med indragna terasser. Tekniken heter Koljern och har bland annat valts vid ett aktuellt byggprojekt i Eslöv.

På den stora byggmässan BAU 2015 i München i januari väckte Koljern stor uppmärksamhet. Företaget bakom tekniken, Foamglas Nordic AB och koncernen Pittsburgh Corning Europe SA/NV, ser en stor internationell marknadspotential.

Byggelementtekniken Koljern stod i fokus när SVT sände TV-programmet ”Husdrömmar” den 9 februari (länk till programmet i slutet av pressreleasen). Till byggnationen av en villa i Sollentuna valdes Koljerns byggelement med Foamglas cellglasisolering till bland annat grunden, ytterväggarna och taket. Tekniken har från början utvecklats för villor men flerbostadshus blir ett allt vanligare användningsområde.

Tekniken bygger på att Foamglas cellglasisolering sammanfogas med U-plåtbalkar och plåtvinklar till självbärande byggelement med mycket god isoler- och bärförmåga. Koljern kan användas som takterasselement, betongfri bottenplatta, utfackningsväggar, källarväggar, tak och även hela hus genom sammanfogning av element. 90 % av byggelementen utgörs av Foamglas cellglasisolering.

Att Koljerns takterrass element endast är 25 cm höga innebär en höjdbesparing på minst 50 % jämfört med traditionella takterrass konstruktioner. Därmed minskar behovet drastiskt när det gäller att ta hand om höjdskillnader och teknikens fördelar utnyttjas vid Kv Målaren som är ett flerbostadshus i Eslöv som ska stå klart 2016.

- Med traditionella metoder kan de bli väldigt höga kostnader för indragna takterrasser. I kvarteret Målaren är det cirka 170 kvm takterasser och hade vi valt det vanliga sättet att konstruera och bygga takterrasserna skulle det ha lett till att vi tvingats bygga upp 1 100 kvm lägenhetsyta för att jämna ut höjdskillnaden. Dessutom hade vi tvingats till dyrbara höjningar av trapphuset.

Det säger Anders Lim Nilsson på företaget Statik Design som på uppdrag av byggherren Bert Andersson Fastighets AB och Strängbetong bland annat haft ansvar för projektering av stommen med montageritningar samt framtagande av underlag till elementritningar.

Peter Hellqvist som är försäljningsdirektör på Foamglas Nordic bekräftar att intresset för Koljern växer snabbt. En anledning är att tekniken löser nivåskillnadsproblematiken vid byggnation av takterasser. Marknadspotentialen för Koljern bedöms som betydande och ambitionen är också att utveckla exporten.

- Mässan BAU var ett första steg ut i Europa för Koljern som är ett strategiskt viktigt satsningsområde för vår koncern. Den europeiska marknaden är stor och att finns ett behov av nya lösningar som förenklar bostadsproduktionen, effektiviserar byggprocessen och sänker kostnaderna. Något som imponerade på många mässbesökare var hur snabbt montaget går med de prefabricerade Koljern-elementen och att vår cellglasisolering har kvar 100 % av isolerförmågan efter mer än 50 år.

18-19 mars kommer FOAMGLAS att finnas i monter E 14 på FASTIGHETSMÄSSAN KISTA.
Här kommer vi visa ett terrasselement som man kan upp och gå på.

Välkommen!
KOLJERN® - självbärande och isolerande terrasselement som sparar upp till 50 % i bygghöjd.
Bild: Pittsburgh Corning Europé SA/NV

Referensprojekt från FOAMGLAS Nordic AB

Grändhusen

Grändhusen

Nybyggnad | Lomma | Ca 50 Mkr

Nybyggnad av flerbostadshus som uppgår till 20 byggnader i Lomma med 20 lägen...

Max IV, etapp 1

Max IV, etapp 1

Nybyggnad | Lund | ca 500 mkr

Nybyggnad av laboratorium, forskning som uppgår till 2 byggnader i Lund på 3 ...

Turning Torso

Turning Torso

Nybyggnad | Mallmö | 700,0 Mkr

Nybyggnad . Själva byggnationen startade juni 2001 till en uppskattad kostnad...

UMAS Akuten

UMAS Akuten

Ombyggnad | Malmö | 605 mkr

Ombyggnad av sjukhus/lasarett som uppgår till 2 byggnader i Malmö på 6 våning...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår