Flexator utbildar om upphandling med ny film

Genom att upphandla på rätt sätt kan man spara miljoner.

Nu lanserar husbyggaren Flexator en film, med de bästa tipsen inför och under en upphandling.

– Det finns många fallgropar och vi får i stort sett dagligen frågor av upphandlande myndigheter. Därför känns det rätt att släppa en utbildningsfilm, säger Kristian Grimsbo, marknadschef på Flexator.

Flexator har märkt att det finns stor osäkerhet hos inköpare om vad de får och inte får göra i upphandlingar. Tanken var därför att skapa en informationsfilm där vanliga upphandlingsfrågor tas upp. I filmen intervjuas Ellen Heldahl, upphandlingsexpert och upphandlingsjurist på Svenskt Näringsliv, om vad man bör tänka på inför och under en upphandling.

– Ellen är en av landets tyngsta experter i ämnet och vi hoppas att dels våra kunder, dels andra upphandlade myndigheter ser filmen som ett hjälpmedel när det kommer till upphandlingar framöver, säger Kristian Grimsbo.

Ellen Heldahl, som har arbetat med upphandlingar i närmare två decennier inom olika organisationer och myndigheter, vill framför allt framhålla vikten av att ställa om från specifikationskrav till funktionskrav i upphandlingar. En viktig fråga för hela det svenska näringslivet, menar hon.

– Näringslivet uppmanar alla upphandlande myndigheter och enheter att i större utsträckning ställa funktionskrav i stället från många och onödiga specifikationskrav. I de allra flesta fall har företagen större kunskap än myndigheten om vilka krav som är relevanta att ställa och därför blir myndighetens ska-krav ofta felriktade. Genom att jobba mer med funktionskrav i upphandlingar kan myndigheten få lösningar som är bättre, billigare och mer innovativa.

close

DOCU

Produktnyheter från byggbranschen
direkt till din inkorg

Prenumerera på nyhetsbrevet och få veckovisa uppdateringar med nya produkter från ledande tillverkare och leverantörer.


account_circle
email
Nej tack, gå vidare till hemsidan