Inblandade företag

JOM / Järn i offentlig miljö

Gjutjärnstolpar med följare och fallnät

Turbinhuset är Sveriges äldsta kraftstation som fortfarande producerar el kommersiellt. Turbinhuset byggdes 1891 i Svartån mitt i centrala Västerås, och hade en avgörande betydelse för att nuvarande ABB skulle etablera sig i staden.

Den nya faunapassagen vid Turbinbron är det första vandringshindret i Svartån. Passagen är ett sätt för fiskar och andra vattenlevande djur att ta sig från Mälaren, förbi Turbinbron och vidare upp genom Svartån. Passagen har stor betydelse för många arter i Mälaren som vill ta sig upp till Svartån bland annat för att leka. Faunapassagen har byggts inom ramen för ett EU-projektet Life IP och Rich Waters. Projektet tar sig an de allvarligaste miljöproblemen i våra gemensamma vatten. r 2019 byggde Mälarenergi en 180 meter lång faunapassage som gör att fiskarna kan vandra uppåt i Svartån.

Våren 2019 stod faunapassagen klar. JOM har tillverkat och levererat rörstolpar i gjutjärn med följare som har fallnät mellan sektionerna. Svartån går i en mjuk radie och det var viktigt att anpassa varje svängning och få en jämn och fin linje på staketet.

JOM - Järn i Offentlig Miljö - erbjuder högkvalitativa gjutjärns- och smidesprodukter för skydd, utsmyckning och funktion i offentliga miljöer. JOM är specialister på ändamålsenliga och specifika konstruktioner för offentlig miljö och förvaltar det hantverkskunnande som krävs för att rekonstruera och reproducera klassiska former och funktioner. Vi satsar också på utveckling inom teknik, form och funktion som möter nutida och framtida krav och samarbetar med uppdragsgivaren för att tillmötesgå krav och önskemål om mest ändamålsenliga resultat och kostnadseffektivitet. Stort fokus ligger nu på den hållbara staden ur säkerhetssynpunkt samt hantering av dagvatten genom konstruktion av betongelement till en funktionell regn/växtbädd för infiltrering och fördröjning av dagvatten.


Produktkopplingar

Staket & Pollare

JOM AB är leverantör av staket och hägnader i olika former för privat- och offentlig miljö.

Smidess ...


Relaterade projekt

Bagers Bro

Bagers Bro

Nybyggnad | Malmö | 200,0 Mkr

Nybyggnad av gångbro i Malmö. Själva byggnationen startade januari 2010 med e...

Flytoget

Flytoget

Oslo

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår