Aluminium - ett material som visar styrka I alla lägen

Datum: 19 Okt 2020

Idag används aluminium inom nästan alla arkitekturområden: från tak och fasader till bärande konstruktioner, fönster, dörrar och rumsutformning. I byggbranschen bearbetas varje år över 500 000 ton aluminium. Tack vare materialets robusta, motståndskraftiga och långvariga egenskaper uppfyller aluminium alla nödvändiga krav på funktion och kvalitet inom byggnation. Det är lätt och samtidigt stabilt, rostfritt och kan återvinnas utan kvalitetsförsämring.

Den avgörande fördelen är dock dess fascinerande formbarhet. Aluminium uppvisar en mycket bra förmåga att formas både i kallt och varmt tillstånd. Materialet kan även bearbetas bra vid låga temperaturer.

FASCINERANDE DESIGNMÖJLIGHETER
Det finns ändlösa designmöjligheter: Med aluminium kan hela byggnadsstommar utföras, även i ovanliga former och rundningar. I ursprungligt skick ger materialet effektfulla speglingar, med färg och särskilda ytförädlingar är spännande optiska effekter möjliga.

UTVINNING AV PRIMÄR- OCH SEKUNDÄRALUMINIUM
Metallisk primäraluminium utvinns ur bauxit vars huvudsakliga beståndsdelar är aluminiumhydroxid (vattenhaltig aluminiumoxid) och järnoxid. Bauxit innehåller även små andelar titanoxid och andra oxider. Sekundäraluminium är återvunnet aluminium som utvinns ur skrot. Aluminium kan återvinnas till 100 procent. Därmed har sekundäraluminium ingen kvalitetsförsämring och kräver även mycket lite energi för tillverkning. Idag återvinns mycket av aluminiumet som används inom byggbranschen. Även PREFA använder till största delen sekundäraluminium för tillverkning av aluminiumprodukter.

LÄTTMETALL UPPFYLLER HÖGA KRAV
  • Mycket vädertåligt
  • Extremt värme- och kyltåligt
  • Lätt och flexibelt
  • Mycket formbart (kanta, stansa, pressa, böja)
  • Beständigt och resurseffektivt, återvinningsbart till 100%
  • Mycket rostsäkert
  • Enkelt att bearbeta (fräsa, borra, skära, limma)
10 BRA SKÄL
Det som verkligen är starkt visar inga svagheter. Det garanterar PREFA.

STORMSÄKERT
Varje tak- och fasadprodukt är fast stormsäkert. Tack vare den unika, dolda infästningen och läggningen tål PREFA aluminiumtak och PREFA fasader mycket höga vindhastigheter. Beroende på vindbelastningen kan infästningen förstärkas.

ROSTFRITT
PREFA tak och fasader är helt väderbestandiga och garanterat rostsäkra. Aluminium bildar ett skyddsskikt som läker sig självt om det skulle bli skadat. Materialet förses även med en brännlackering (coil-coating) på de flesta PREFA tak och fasader.

LÄTT
En lättviktare av hög kvalitet. Ett PREFA-tak med ca 2,6 kg/m² väger bara en bråkdel av ett traditionellt tak (ca 35–55 kg/m²). Vikten på en takstol till ett vanligt enfamiljshus minskar därmed upp till tio ton! Aluminiumets lätthet har även en positiv inverkan på transport och byggtiderna.

BROTTSAKERT
PREFA aluminiumtak och -fasader tål alla väder. Även tung snö, extrema temperaturskillnader och väderförhållanden är inga problem för PREFA aluminiumtak och -fasader. Det beror på de särskilt goda egenskaperna och motståndskraften hos materialet aluminium.

VACKERT
Individuell design för ditt objekt. Med PREFA har du oändligt många designmöjligheter. Välj bland många olika former, färger, läggningsmönster och ytor. I helhetssystemet kan varje produkt inklusive tillbehör anpassas till varandra perfekt när det gäller färg. På förfrågan och vid tillräcklig mängd är även specialfärger möjliga.

FÄRGBESTÄNDIG YTA
Med PREFA förandras inte färgen. Tack vare vårt speciella lackskikt är PREFA produktytorna mycket temperatur- och vädertåliga. Det beror på coil coating-metoden med upp till 20 bearbetningssteg.

PERFEKT FÖR RENOVERINGAR
Det lätta materialet kräver inga dyra underkonstruktioner. Vid renovering måste ofta den gamla takstolen förberedas för modernt taktegel som är mycket tungt. Med PREFA behövs inte det: Med vårt lätta aluminiumtak krävs för det mesta inga ytterligare förstärkningar.

HELHETSSYSTEM
Tak och fasad perfekt anpassade till varandra. PREFA är inte bara specialist på starka tak utan producerar även högkvalitativa produkter för fasader, takavvattning, översvämningsskydd samt underkonstruktioner för solcellssystem – testade och anpassade systemkomponenter för byggnadens hölje och monteras bara av specialutbildade företag.

MILJÖVANLIGT
Aluminium är 100 % återvinningsbart. Aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Det bästa med det: Produktionen av sekundäraluminium kräver 95 % mindre energi än utvinningen av primäraluminium. Den lätta vikten (kortare transport- och byggtider) och den långa livslängden (går inte av, rostar inte och frostskadas inte) bidrar till hållbarheten.

40 ÅRS GARANTI
40 års garanti på färg och material. PREFA ger 40 års garanti på färg och material* på tak och fasader. Det gör att du har den bästa försäkringen mot brott, korrosion (rost), frostskador, splittring och blåsbildning.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår