Byggnadsskydd in i minsta mellanrum

Överallt där byggnadsdelar ansluter till varandra uppstår fogar. De påverkar hela byggnadskonstruktionen: Om de är korrekt utförda är konstruktionen säkert skyddad mot inträngande fukt. Men i praktiken är detta ofta inte fallet. Olika belastningar som väder och vind, temperaturvariationer och de rörelser i konstruktionen som därmed uppstår, påverkar anslutningarna och kan göra dem porösa eller spröda. Fogarna måste därför vara tillräckligt flexibla.

Dessa kriterier uppfyller systemlösningar baserade på polymetylmetakrylat (PMMA). I flytande form anpassar reaktionshartset till den aktuella fogens förutsättningar. Tack vare fiberarmering tas eventuella variationer i byggkonstruktionen upp utan att några skador uppstår. De olika skikten kan appliceras enkelt, snabbt och säkert. Sedan många år har denna användarvänliga lösning visat sig fungera utmärkt i praktiken.

Tätskiktssystem av flytande plast lämpar sig för områden som kan beträdas eller köras över, för bevuxna ytor och för områden med vattentät betong i kontakt med marken. Arbets- eller rörelsefogar, i väggskarvar eller över en större yta – vårt specialharts anpassar sig till alla fogutformningar och fogbredder. Beroende på grad av belastning och användningsplats väljer genomförare passande tätskikt i nära samråd med tillverkare som t.ex. Triflex.

Specialfleece ger flexibilitet
Speciellt för tätning av fogar har Triflex utvecklat hållbara lösningar, t.ex. Triflex JWS för vattentäta betongfogar. Detta helt fiberarmerade system visar sina styrkor framför allt vid nybyggnationer och vid renovering av vattentäta stålbetongkonstruktioner. Arbets-, sprick-, expansions- och rörelsefogar i vattentäta betongkomponenter får därmed ett alkaliresistent och hydrolysbeständigt tätskikt.

Efter grundering lägger hantverkarna i en rund sträng av PE i fogen och fixerar den med en stenlimremsa. Om det rör sig om en rörelsefog måste man lägga i ett fixeringsband. Tätskiktet byggs upp på samma sätt för både arbets- och rörelsefogar. Genomförarna lägger sedan Triflex specialfleece lufttätt i den flytande hartsen och applicerar därefter ytterligare ett lager med harts. Det gör konstruktionen dynamiskt spricköverbryggande. Väder- och temperaturbetingade rörelser i komponenterna, som framför allt kan uppstå i materialskarvar, kan inte längre skada tätskiktet.

Slutligen appliceras ett skyddande skikt med detaljtätskiktssystemet Triflex ProDetail. Skiktet vidhäftar helt mot underlaget och förhindrar att vatten kan tränga in under det och skyddar på så sätt hållbart konstruktionen mot fuktskador.

Dokumentation
close

DOCU

Produktnyheter från byggbranschen
direkt till din inkorg

Prenumerera på nyhetsbrevet och få veckovisa uppdateringar med nya produkter från ledande tillverkare och leverantörer.


account_circle
email
Nej tack, gå vidare till hemsidan